
02 okt 2020 De 5 meest gestelde vragen van starters
Als onafhankelijk hypotheekadviseur adviseren en begeleiden wij 10-tallen klanten bij het vinden van een passende hypotheek en het kopen van een woning. Daarbij horen ook starters die vaak overeenkomende vragen hebben omdat het kopen van een woning voor iedere starter nieuw is. Ben jij starter? Om je op weg te helpen, beantwoorden wij in dit blog de meest 5 gestelde vragen door starters. Staat je vraag er niet tussen? Twijfel niet en neem contact met ons op.
#1 Hoeveel kan ik lenen?
Hoeveel je kunt lenen wordt bepaald door je inkomen, schulden én de woningwaarde. Je maximale hypotheek mag niet hoger zijn dan de woningwaarde. De bijkomende kosten voor advies, taxatie en notaris moet je zelf betalen (kosten koper). Inkomen krijg je uit werk in loondienst of uit je eigen onderneming. Heb je een studieschuld? Dan heeft dit invloed op de hoogte van je maximale hypotheek. Net zoals een doorlopend- of aflopend krediet, een leaseauto maar ook een smartphone met abonnement waarbij je het toestel afbetaald. Hoeveel je kunt lenen noemen we ook wel je leencapaciteit; dit is het bedrag dat je elke maand maximaal kunt besteden aan het aflossen van je hypotheek.
#2 Wat worden mijn maandlasten?
Als je een eigen woning hebt bestaan je maandlasten uit hypotheeklasten (rente en aflossing) én woonlasten (energiekosten en belastingen). Je hypotheeklasten worden bepaald door de hoogte van het hypotheekbedrag en de rente. Je woonlasten worden bepaald door o.a. de inhoud en de energiezuinigheid van de woning. Hoe energiezuinig een woning is, wordt aangetoond met een energielabel (A t/m G). Heb je bijvoorbeeld een woning op het oog met energielabel D? Dan is het in veel gevallen slim om energiebesparende maatregelen toe te passen. Hierdoor stijgt de waarde van het energielabel en dalen je energiekosten wat vervolgens zorgt voor lagere woonlasten. Vergeet trouwens niet rekening te houden met kosten voor boodschappen, hobby’s, uiteten, vakanties én sparen. Wat je maandlasten worden is dus afhankelijk van verschillende factoren.
#3 Wat is een Starterslening?
Heb je een woning op het oog maar is je inkomen nét niet toereikend voor een hypotheek? Dan kun je bij de betreffende gemeente vragen of je in aanmerking komt voor een Starterslening. De Starterslening is in het leven geroepen om starters te helpen met het kopen van een eerste eigen woning. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van de woning en het bedrag dat je bij de hypotheekverstrekker kunt lenen. Op een aparte websitepagina leggen wij de werking van een Starterslening uit met behulp van een voorbeeldberekening. Lees meer..
#4 Mijn ouders willen mij helpen met het kopen van een woning, kan dat?
Als je ouders vermogen beschikbaar hebben om jou te helpen dan is dit voordelig voor jou maar ook zeker voor je ouders. Je ouders kunnen je helpen met een belastingvrije schenking of een zogenaamde familiehypotheek. Je ouders mogen een eenmalige belastingvrije schenking doen tot 103.643 (2020) als het bestedingsdoel een eigen woning is. Wat is het voordeel voor je ouders? Het vermogen wordt hiermee minder waardoor ze ook minder vermogensrendementsheffing betalen. Naast het gelukkige feit dat jij je droomhuis kunt kopen, betaal je straks ook minder erfbelasting. Een 2e mogelijkheid is het afsluiten van een hypotheek bij je ouders. Dit noemen ze ook wel een familiehypotheek. Je betaald gewoon rente en aflossing maar tegen minder strenge voorwaarden. Het voordeel voor je ouders is dat het rendement veel hoger is dan op een spaarrekening.
#5 Wat is overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een bestaande woning. Op dit moment is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom en wordt betaald door de koper. Dat ben jij dus. In 2021 vervalt deze overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar oud. Lees meer..