
13 okt 2022 6 tips om een winterdip te voorkomen
Na het warme mooie weer zijn de donkere maanden en het natte/koude weer aan aantocht. Naast de roerige tijden waar we in leven voor veel mensen een reden voor een flinke winterdip. Aangezien niemand daar op zit te wachten hier een aantal tips om te werken aan je mentale fitheid en een winterdip te voorkomen/verhelpen!
𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤 𝐯𝐨𝐥𝐝𝐨𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐰𝐚𝐭𝐞𝐫
1,5 tot 2 liter en water is wat geadviseerd wordt dagelijks te drinken. Water afgewisseld met thee is ook prima. Pas op met koffie (sowieso zonder suiker te drinken) na 14:00 uur, want dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap.
𝐙𝐨𝐫𝐠 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐤𝐰𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐞𝐟 𝐠𝐨𝐞𝐝𝐞 𝐞𝐧 𝐯𝐨𝐥𝐝𝐨𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐬𝐥𝐚𝐚𝐩
Veel mensen roepen dat ze prima slapen maar toch moe zijn. Kwalitatief goed slaap betekent dat je voldoende diepe slaap hebt gehad als je opstaat. In deze fase hersteld je lichaam van de dag ervoor. Meer diepe slaap bereik je onder andere door niet teveel te eten en te drinken voor het slapen gaan en het verduisteren van de leefomgeving gedurende de avond. Dit om de aanvraag van melatonine(slaaphormoon) te bevorderen. Goede slaap is ook afhankelijk van een goed hoofdkussen en eventueel het gebruik van een slaapmasker.
𝐄𝐞𝐭 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝 𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐯𝐚𝐫𝐢𝐞𝐞𝐫𝐝
Zorg dat je voldoende vitaminen binnen krijgt en let daarbij vooral op vitamine D, omega-3 en gezonde eiwitten! Wat betreft de vitamine D is dit belangrijk omdat je nu eenmaal minder zonlicht op je huid krijgt dan in het voorjaar en de zomer. Eet veel groenten en fruit en zo min mogelijk suiker. Drink als het even kan ook in beperkte mate koffie en/of alcohol. Alles voor een sterk en gezond lichaam in de winter, wat ook weer bevorderlijk is voor je mentale gezondheid! Win-win!
𝐇𝐚𝐚𝐥 𝐡𝐞𝐭 𝐥𝐢𝐜𝐡𝐭 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐛𝐢𝐧𝐧𝐞𝐧
De cruciale factor bij een winterdip is: LICHT
In het najaar worden de dagen korter en schijnt de zon minder sterk. Een winterdip is onder andere het gevolg van de verandering in de hoeveelheid licht. Aangezien we in het najaar meer binnen zijn, heeft het lichaam moeite zich aan de mindere hoeveelheid licht aan te passen. Zorg ervoor dat je vooral in de ochtend veel naar buiten gaat, maar ook dat je het daglicht goed je woning in laat komen. Voor veel mensen kan lichttherapie uitkomst bieden. Je hebt dan een speciale daglichtlamp waar je in de ochtend zo’n 10 á 15 minuten voor gaat zitten. Veel mensen ervaren na enkele dagen/weken het verschil.
𝐆𝐚 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐛𝐮𝐢𝐭𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐰𝐞𝐞𝐠!
Ga buiten wandelen, fietsen of sporten voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Meer bewegen overdag zorgt ook voor een betere slaap in de nacht. Je beweegt en vangt het nodige daglicht op. Ideaal om ’s nachts beter te kunnen slapen!
𝐇𝐨𝐮𝐝𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐬𝐭 𝐬𝐥𝐚𝐚𝐩𝐫𝐢𝐭𝐦𝐞 𝐚𝐚𝐧
Sta elke ochtend rond de zelfde tijd op en ga rond dezelfde tijd naar bed. Blijf niet onnodig liggen als je wakker bent. Bepaal de dingen die je wilt doen die dag(het liefst de dag ervoor), stap uit bed en start de dag! Hanteer, als je merkt dat je je nog een keer om wilt draaien, de 5 seconden-regel. Ofwel: zorg dat je je realiseert dat je de neiging hebt te blijven liggen en reageer direct door op te staan. Zo overrule je het altijd aanwezige stemmetje die je terugtrekt in de comfortzone. Als je een winterslaap nodig had, was je wel een beer geweest, niet?
Succes met het bestrijden van die winterdip!
Dit blog is geschreven door EAZ. Hun missie is zoveel mogelijk mensen te helpen aan een kwalitatief betere slaap en meer ontspanning.