
23 jun 2021 Een hypotheek voor ondernemers
Een nieuw bedrijfspand kopen of als zzp’er een huis kopen? Voor een ondernemer is het verkrijgen van een hypotheek vaak een stroperig proces. Als ondernemer wil je slagvaardig zijn. Geldverstrekkers willen eerst zien of de schouders van je onderneming sterk genoeg zijn om de lasten te dragen. Zo krijg je snel een hypotheek!
Was je in loondienst dan zou het afsluiten van een hypotheek een stuk eenvoudiger zijn. De geldverstrekker kan aan de hand van je inkomen inschatten of je een hypotheek kunt afsluiten. Ook het maximale leenbedrag is snel te bepalen. Het inkomen van een ondernemer wisselt per jaar, dat weet je als geen ander. Misschien is de coronacrisis ook van invloed op je inkomen.
In zee gaan
Zekerheid, daar draait het om bij de geldverstrekkers. Elke maand moet er immers een hypotheekbedrag afgeschreven kunnen worden. Daarom kijkt de geldverstrekker eerst naar je financiële situatie voordat ze met je in zee gaan. De geldverstrekker zal je winst, schulden en toekomstplannen en -perspectief van je bedrijf onder de loep nemen.
Slagvaardig
Om slagvaardig te kunnen handelen, kun je alvast een aantal zaken op een rij zetten.
- Jaarcijfers over de laatste drie jaar;
- Aangiftes Inkomstenbelasting over de laatste drie jaar;
- Je vermogen;
- Toekomstplannen van je bedrijf;
- Overzicht van verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering;
- Eventueel inkomen van je partner. De inkomenszekerheid is een belangrijke component voor een geldverstrekker.
Toetsinkomen
Ondernemers komen ook in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarvoor moet een Inkomensverklaring Ondernemer aan de bank worden verstrekt. Deze verklaring is een gedegen analyse waarmee het toetsinkomen van een ondernemer, langer dan een jaar actief, wordt bepaald.
Interesse?
Een hypotheek moet aansluiten bij je persoonlijke situatie als ondernemer. Wij zoeken graag met je naar de best mogelijke oplossing. Interesse? Neem dan contact met ons op.