Bedrijfspand kopen? Een goede zaak!

Kleine bedrijven hebben moeite om een geschikt bedrijfspand in de buurt te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek onder 440 Zelfstandig Adviseurs van RegioBank. Ondernemers oriënteren zich vooral op een huurpand. De oplossing: kopen?

Er lijkt in Nederland een tekort aan bedrijfsruimtes voor kleine bedrijven. Maar liefst 80% van de adviseurs geeft aan dit te herkennen in hun buurt. Volgens het CBS loopt het aantal zelfstandigen met en zonder personeel inmiddels richting de anderhalf miljoen. Deze kleine bedrijven hebben allemaal een plek nodig om te werken, het liefst dicht bij huis. In sommige gemeenten bestaat het aanbod van zakelijk vastgoed maar voor een aantal procent uit kleine bedrijfsruimtes. En de kleine bedrijfsruimtes die er zijn, voldoen vaak niet aan de eisen van deze tijd.

Huren, een bewuste keuze?
Naast het tekort aan geschikte panden is er nog een probleem voor kleine ondernemers: de meeste bedrijfsruimtes in Nederland zijn huurpanden. Volgens cijfers van Company Info, leverancier van bedrijfsinformatie, huurt 70% van de kleine bedrijven een bedrijfspand. Dat kan een bewuste keuze zijn van de ondernemer. Maar, ruim de helft van de Zelfstandig Adviseurs geeft aan dat er ook veel onduidelijkheid bij ondernemers is over de mogelijkheden om te kopen.

Zorgen om huurverhoging
Ondernemers die een pand huren, hebben een grote zorg: de jaarlijkse huurverhoging. Door de naweeën van de coronacrisis, de hoge inflatie, de gestegen energieprijzen en het personeelstekort komt deze verhoging nu niet uit. Maar veel pandeigenaren weigeren huurverhogingen uit te stellen. Daarmee komen veel kleine ondernemers in de problemen.

Kopen is ook een optie
Veel ondernemers realiseren zich niet dat ze ook een bedrijfsruimte kunnen kopen, blijkt uit het onderzoek onder de Zelfstandig Adviseurs. “Ik zie dit ook bij onze vestiging in Sint Odiliënberg. En degenen die in de markt zijn om een pand in de buurt te kopen, hebben moeite er een te vinden. Dat is zorgelijk, want lokale ondernemers helpen de buurt vooruit. Als de bakker in de buurt blijft, blijft de groentewinkel ook.”, zegt Jean van Birgelen, Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Sint Odiliënberg.

Voordelen van kopen
Of een ondernemer beter een pand kan kopen of huren hangt af van de persoonlijke situatie en de ontwikkelingen in de markt. Zowel kopen als huren hebben voor- als nadelen. Hoewel de hypotheekrente stijgt kan het kopen van een eigen pand voor (kleine) ondernemers financiële voordelen bieden. Ze gooien niet meer maandelijks hun steeds hoger wordende huur weg. En als de hypotheek is afgelost is het pand van henzelf, en kunnen ze hun vastgoed bij verkoop gebruiken als pensioenvoorziening. Iets waar het bij kleine ondernemers en zzp’ers nogal eens aan schort.

Advies ondernemers: “Laat je niet ontmoedigen”
Maar ja, hoe zet je de eerste stap? RegioBank roept ondernemers op zich goed te (laten) informeren. Bijvoorbeeld bij RegioBank. De Zelfstandig Adviseurs van de bank kennen de regio op hun duimpje, hebben hart voor hun omgeving en zijn zelf óók ondernemer. Ondernemers die op zoek zijn naar een bedrijfspand kunnen samen met de adviseur ontdekken wat de mogelijkheden voor huur en koop zijn. Wellicht blijkt kopen wel een goede zaak.

 

Meer lezen

Voor- en nadelen van een bedrijfspand huren of kopen

Alles over bedrijfshuisvesting

De Bedrijfshypotheek van RegioBank

Bekijk wat ondernemers over Zelfstandig Adviseurs van RegioBank zeggen