Niemand zit op een burn-out te wachten

Bij veel mensen zit het ondernemen in het bloed. Ze zien interessante commerciële uitdagingen van mijlenver al aankomen. Maar ondernemen kan ook (té) veel stress veroorzaken. Je raakt mogelijk in een dipje. En het dipje slaat al snel om in een donkere periode. Een weekendje-weg, vakantie of een saunabezoek kunnen je somberheid of uitgebluste gevoel niet meer wegnemen. Dan is de kans op een burn-out erg groot. En dat kun je als ondernemer zeker niet gebruiken!

Tol eisen
Ook tijdens corona begint een combinatie van allerlei stressfactoren zijn tol te eisen bij menig ondernemer. Het lichaam komt niet meer tot rust, je energie raakt op en op mentaal gebied schijnt de zon al een tijd niet meer. Een burn-out is aanstaande. Dat uit zich in slapeloosheid, paniekaanvallen, problemen met concentreren, moeheid, hoofdpijn, besluiteloosheid, irritaties en huilbuien.

Zo voorkom je een burn-out!
Er zijn verschillende manieren om een burn-out te voorkomen. Met deze vijf tips zet je alvast een eerste stap.

Blijf in balans
Werken, gezin, sporten of vakantie. Het lijkt een voor de hand liggende ideale combinatie. Maar doe deze afzonderlijke zaken met je volle aandacht en passie. Een vrij weekend én werk, dat gaat niet samen. Blijf in evenwicht en geniet van waar je mee bezig bent.

Besteed bijzaken uit
Laat de bijzaken op je werk niet de overhand krijgen en laat zaken als administratie en verzekeringen aan anderen over. Richt je op de uitgestippelde koers van je bedrijf. Dat geeft rust en extra tijd om te ondernemen.

Blaas tijdig stoom af
Waarom zou je als ondernemer, freelancer of zzp’er niet op vakantie gaan? Omdat je opdrachten en omzet kunt mislopen? Vertrouw op je kwaliteiten. Geen klant of opdrachtgever vindt het vreemd als je een keer stoom wilt afblazen en vakantie neemt.

Geen afleiding
Ondernemen is je corebusiness. E-mails, app’jes, Instagram, telefoontjes etc., het leidt je alleen maar af van de hoofdzaak. Check op vaste tijden je e-mail en zet de meldingen op je smartphone uit of op stil.

Plan je vrije tijd
Plan je vrije tijd tijdig in en laat daar niets tussenkomen. Sporten, vriendenbezoek of langs gaan bij je kinderen zijn op dat moment een stuk belangrijker dan het werk.