VBA Verzekeringen Corona en je reisverzekering 14.06.2021

Reizen in coronatijd: wat dekt de reis- en annuleringsverzekering?

Sinds half mei mag er weer worden gereisd voor vakanties naar het buitenland. Het is toegestaan om naar landen te gaan die de code groen of geel hebben. Dat is goed nieuws in coronatijd. Maar hoe zit het met de reis- en annuleringsverzekering tijdens corona? Zijn alle schades gedekt? Is annuleren nog mogelijk?

Reizen naar het buitenland is weer mogelijk. Vakantiegangers moeten echter wel rekening houden met een aantal zaken. Zo heeft elk land een kleurencode met bijbehorende spelregels. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je ziek wordt of als je schade hebt.


Reizen naar een land of gebied met code groen of geel
Ga je op vakantie naar een land met de code groen (alles is weer mogelijk) of geel (alert blijven) dan moet je persoonlijk en voor je reisverzekering hiermee rekening houden:

  • Code geel: wees alert, er zijn nog corona besmettingen in het gebied en daardoor ook gezondheidsrisico’s. De situatie in het land kan snel veranderen. Je reisverzekering dekt in dit geval de schade die normaal ook is verzekerd.
  • Code geel wordt oranje: je verzekeraar gaat ervan uit dat je het land of gebied snel verlaat. Als je geen actie onderneemt loop je de kans niet meer verzekerd te zijn op de reisverzekering. Neem contact op met de reisverzekeraar of alarmcentrale en je reisorganisatie.
  • Je raakt besmet: bel zo snel mogelijk met de alarmcentrale of je reisverzekeraar.


Reizen naar een land of gebied met code oranje of rood
Hier moet je rekening houden met:

  • Je hebt doorgaans geen dekking voor (corona gerelateerde) schades op je reisverzekering.
  • Code geel wordt oranje: Ga je desondanks toch op reis naar het oranje gebied dan zijn (corona gerelateerde) schades doorgaans niet verzekerd.
  • De corona risico’s zijn dan niet meer ‘onvoorzien’. Het verschilt per reisverzekering of de overige schades nog wel worden vergoed.


Annuleren: ja of nee?
Kun je de reis wel of niet annuleren?

  • Ben je positief getest en kun je niet op korte termijn op reis: een annuleringsverzekering vergoedt doorgaans de kosten. Soms moet je wel een doktersverklaring overleggen. Neem echter vooraf altijd contact op.
  • Er zijn momenteel geen verzekeraars die dekking bieden voor het annuleren van de reis vanwege de uitbraak van het corona virus.

Een actueel landenoverzicht met de kleurencodes vind je op de website van de Rijksoverheid of Wijs op Reis.


Reizen binnen de EU
De EU-landen voeren op 1 juli de corona-pas in. Dat wordt een bewijs dat je geen corona hebt. Met dit bewijs kun je de hele zomer op vakantie naar alle landen in de Europese Unie. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Rijksoverheid over dit onderwerp.


Reisverzekering
Wil je een reisverzekering afsluiten of weten wat je reisverzekering dekt? De voorwaarden en uitzonderingen verschillen per verzekeraar. Neem daarom contact met ons op. We geven graag advies over de reisverzekering die het beste bij je situatie past.