Definitief energielabel woning

Heeft je woning nog géén definitief energielabel? Registreer vóór 1 januari 2021 en bespaar geld!

Ben je van plan je woning te verkopen? Vergeet niet dat je een definitief energielabel moet overhandigen aan de koper. Het aanvragen van een energielabel kan tot 1 januari 2021 online. Daarna gaat dit veranderen én wordt het aanvragen/registreren van een definitief energielabel duurder.

Wat is een energielabel?
Met een energielabel kun je aantonen hoe energiezuinig je woning is. De meest energiezuinige woningen krijgen label A en de minst energiezuinige woningen krijgen label G. Heeft je woning bij de verkoop géén geldig energielabel dan moet je een boete betalen van 170 euro (voor bedrijven is dit 340 euro).

Waarom een energielabel?
De overheid wil Nederland beschermen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen. In 2005 is het energielabel in het leven geroepen om woningeigenaren bewust te maken van hoeveel energie ze gebruiken. Mede door het Nederlandse klimaatbeleid zal het energielabel van je woning een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

“Laat je minimaal 2 isolatiemaatregelen uitvoeren (en betalen) tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020?
Dan kom je in aanmerking voor een verhoogd subsidiebedrag.”


Hoe kun je een energielabel aanvragen?
Voor een koopwoning wordt het huidige energielabel bepaald via de website energielabelvoorwoningen.nl. Als eigenaar geef je zelf de belangrijkste 10 kenmerken van de woning door. Deze kenmerken worden door een expert op afstand gekeurd. De kosten hiervan zijn niet meer dan een paar tientjes.

Wat gaat er veranderen na 1 januari 2021?
Doordat de keuring op afstand plaatsvind wordt er getwijfeld aan de nauwkeurigheid én de waarde van het huidige energielabel. Daarom worden nieuwe energielabels na 1 januari 2021 bepaald via een nieuwe uitgebreide methode. Dit is alleen van toepassing voor woningen die verkocht worden zónder een geldig energielabel. Heeft je woning al een energielabel? Dan blijft deze 10 jaar geldig.

Ben je van plan je woning te verkopen?
Dan is ons advies NU een definitief energielabel aan te vragen via energielabelvoorwoningen.nl. Waarom? Nu zijn de kosten een paar euro’s. Na 1 januari 2021 kunnen de kosten oplopen tot wel 200 euro omdat de expert de keuring op locatie komt doen i.p.v. op afstand.

Heb je voornemens je woning te verhuren? Voor het aanvragen van een energielabel verwijzen we je naar de website van RVO