Een hypotheek voor ondernemers

Wil je als ondernemer een bedrijfspand kopen? Of wil je als zzp’er een huis kopen? Dan heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Voor ondernemers is de aanvraag van een hypotheek een ingewikkelder proces dan voor mensen in loondienst. Maar er zijn mogelijkheden om dit proces te versnellen. Hoe?

Heb je dat ene perfecte pand of dat bijzondere huis eindelijk gespot? Dan kan het dromen over de toekomst beginnen. De hypotheekaanvraag is niet de leukste stap, maar het is wel heel belangrijk.

Voor mensen in loondienst is dit redelijk snel geregeld. De geldverstrekker kan aan de hand van je inkomen inschatten of je een hypotheek kunt afsluiten. Ook het maximale leenbedrag is snel vast te stellen. In dit geval staat het inkomen vast, dus daar kan de geldverstrekker mee rekenen.

Zekerheid
Voor ondernemers zit het proces anders in elkaar. Het inkomen van ondernemers verschilt per jaar. Dat maakt het verstrekken van een hypotheek voor geldverstrekkers onzekerder, terwijl zij juist altijd op zoek zijn naar zekerheid. Daarom kijken geldverstrekkers altijd goed naar jouw financiële situatie als ondernemer, voordat ze met je in zee gaan.

De geldverstrekker kijkt bijvoorbeeld naar je winst en schulden, maar ook naar het toekomstperspectief en de toekomstplannen van je bedrijf. Hierin kan eventueel ook gekeken worden naar het inkomen van je partner. Geldverstrekkers proberen een zo compleet mogelijk beeld van de situatie te krijgen, voordat zij een besluit nemen over het verstrekken van een hypotheek.

Proces versnellen
Bij het afsluiten van een hypotheek als ondernemer komt veel papierwerk kijken. Om dit proces te versnellen, kun je zelf al een aantal zaken op een rij zetten. Zo heb je overzicht over de situatie en kun je vragen van de hypotheekadviseur sneller beantwoorden.
Wat je alvast kunt opzoeken en ordenen:

  • Jaarcijfers over de laatste drie jaar;
  • Aangiftes Inkomstenbelasting over de laatste drie jaar;
  • Je vermogen;
  • Toekomstplannen van je bedrijf;
  • Overzicht van verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • Eventueel inkomen van je partner. De inkomenszekerheid is een belangrijke component voor een geldvertrekker.

 

Minder dan drie boekjaren?
Over het algemeen wordt bij het afsluiten van een hypotheek voor zzp’ers gevraagd naar de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Heb je deze nog niet? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden! Bij veel geldverstrekkers kun je namelijk al een hypotheek afsluiten met de jaarcijfers van één jaar. Er wordt dan een toetsinkomen vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit is een combinatie van jaren in loondienst en jaren als zelfstandig ondernemer.

NHG
Als ondernemer kun je ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Daarvoor moet een Inkomensverklaring Ondernemer aan de bank worden verstrekt. Deze verklaring is een gedegen analyse van het inkomen door experts.

Advies nodig?
Een hypotheek moet aansluiten bij je persoonlijke situatie als ondernemer. Wij zoeken graag samen naar de best mogelijke oplossing. Heb je vragen of wil je een keer vrijblijvend met ons in gesprek? Neem dan contact met ons op.