Energielabel C vanaf 2023 verplicht voor kantoren

Kantoren moeten verder verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoorpand minimaal energielabel C hebben. Voldoet jouw locatie niet aan de eisen, dan riskeer je een boete en mag je het pand niet meer als kantoor gebruiken. Hoe zit dat?

Vanaf volgend jaar moeten kantoren minimaal energielabel C hebben. Dat betekent dat jaarlijks maximaal 225 kWh per m2 van het energiegebruik primair van fossiele bronnen afkomstig mag zijn. Het is belangrijk om op tijd te kijken of jouw kantoor aan de nieuwe eisen voldoet. Zo kom je zeker niet voor verrassingen te staan op 1 januari van het nieuwe jaar.

Regels en uitzonderingen
Weet je niet wat het energielabel van jouw pand is? Op de overheidssite EP-Online kun je dat terugvinden.

Niet alle kantoren hoeven aan de nieuwe verplichting te voldoen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Als je kantoorpand een monument is of als de gebruikersoppervlakte kleiner is dan 100 m2, dan geldt deze regel niet voor jou. Andere uitzonderingen kun je vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met behulp van de Beslisboom kun je checken of jouw kantoorpand moet voldoen aan de regels wat betreft het energielabel.

Tool voor besparing
De overheid neemt verschillende maatregelen om verduurzaming van gebouwen te stimuleren. Verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, het zorgt ook voor besparing, bijvoorbeeld in de energielasten. MKB Nederland heeft een gratis en onafhankelijke tool ontwikkeld, genaamd DEB, om te achterhalen hoeveel jij kunt besparen op je energiegebruik. Op basis van een aantal bedrijfsgegevens berekent de tool welke energiebesparende maatregelen je kunt treffen.

Simpel verduurzamen
Bij verduurzamende maatregelen denken veel mensen vaak meteen aan ingrijpende veranderingen zoals een aansluiting op een warmtenet. Maar verduurzamen hoeft niet altijd complex te zijn. Het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp wordt bijvoorbeeld steeds makkelijker. Ook het isoleren van spouwmuren is snel en zonder grote ingrepen gedaan.

Kom je er niet uit? Het kan lonen om eens met een energieadviseur te gaan praten. Ieder kantoorpand is uniek en dat geldt ook voor de mensen die er dagelijks werken. Het is daarom belangrijk om de verduurzaming zo goed mogelijk aan te laten sluiten op jouw eigen situatie.