De voor- en nadelen voor extra aflossen op de hypotheek

Nog net niet te hoeven betalen voor je spaargeld bij de bank. Dat is de huidige situatie van het spaargeld bij meerdere banken. Veel huizenbezitters zoeken alternatieven voor meer rendement op het spaargeld, bijvoorbeeld door extra af te lossen op de hypotheek. De schuld en maandlasten dalen daardoor. Maar er zijn ook nadelen. Wil je weten welke? Gebruik je een deel van het spaargeld als extra aflossing op je hypotheekschuld dan heeft dat verschillende voordelen. De maandlasten dalen per direct omdat je minder rente en aflossing gaat betalen. Sommige hypotheken vallen door de aflossing zelfs in een lagere risicoklasse, waardoor je minder renteopslag gaat betalen.

Lagere rente
Door de aflossing daalt het risico van je hypotheek. Zakt de verhouding hypotheek en de waarde van je woning bijvoorbeeld onder de negentig procent, dan ga je mogelijk ook nog eens minder hypotheekrente betalen. Daardoor krijg je een lagere hypotheekschuld én een lagere rente.

De renteopslag geldt echter niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De voorwaarden en risicoklassen van deze renteopslag verschillen overigens per geldverstrekker.

Bijleenregeling
Heb je het oog laten vallen op een ander huis en heb je overwaarde op je huidige woning, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. De overwaarde moet je gebruiken bij de aankoop of voor een verbetering van de nieuwe woning. Het is verstandig om met een gedeelte van de overwaarde een buffer op te bouwen. Daarmee vang je financiële tegenvallers op.

Lagere hypotheekrenteaftrek
Voordat je extra gaat aflossen of gaat oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente: er zijn ook nadelen. De hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 is lager, waardoor je mogelijk meer belasting gaat betalen. De extra aflossingen kunnen ook van invloed zijn op de hoogte van je toeslagen of voorlopige teruggave.

Minder interessant
Bij een (bank)spaarhypotheek is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kun je wel extra storten in de polis of op een bankrekening. Heb je een (bank)spaarhypotheek vraag ons altijd om advies. Het is een uitzonderlijke situatie die we graag toelichten.

Verstandig?
Een hypotheek is maatwerk. Is extra aflossen in jouw situatie wel verstandig? Neem bij twijfel of voor een goed advies contact met ons op.