Financieel goede voornemens leveren veel op

2020 loopt op z’n laatste benen… Voor velen een opluchting. Er komt eindelijk een eind aan dit jaar. Maar wat gaat 2021 ons brengen? Vast veel goeds. Toch? Na zo’n jaar van angst, onzekerheid en verdriet kan er alleen maar een beter jaar volgen. Dan komen de goede voornemens ook weer om de hoek. Meer gaan sporten, minder eten en weg met die peuk. Allemaal heel goed natuurlijk dat je je dit voorneemt. Maar denk je ook wel eens financieel aan goede voornemens maken? Meer overhouden aan het einde van de maand? En zo een mooie buffer opbouwen? Dat is nooit weg. In dit artikel bespreken we drie zaken die je veel geld kunnen besparen of opleveren.

Neem je hypotheek eens onder de loep
Je hypotheek is hoe dan ook een grote kostenpost. Het is van belang dat je je hypotheek regelmatig checkt. Wanneer loopt de rentevaste periode af? Welke rente betaal je? Kun je misschien oversluiten? Zelfs als je nog niet zo heel lang geleden je hypotheek hebt overgesloten, kan het zijn dat je toch nóg voordeliger uit kunt zijn. Soms verwacht je het niet, maar is het echt slim om dit te doen. Het scheelt al snel van een paar tientjes tot een paar honderd euro in de maand. Zeker weten dat je met dat geld weer heel leuke andere dingen kunt doen. Verzamel je hypotheekstukken en bekijk ze zelf kritisch. Of maak nu meteen een afspraak met een financieel adviseur. Dan begin je 2021 goed.

Zijn je verzekeringen nog up-to-date?
Je persoonlijke situatie verandert in de loop van de jaren. Je gaat trouwen of samenwonen, koopt een huis, krijgt misschien een kleine, begint een eigen bedrijf. Allemaal veranderingen die je gelukkig maken. Dat is mooi. Maar deze gebeurtenissen hebben ook op andere gebieden invloed. Denk daarom ook aan je verzekeringen bij zo’n life changing events. Vaak wordt dat vergeten. Het is van belang je verzekeringen toch zeker eens in de twee jaar te (laten) checken. Heb je die fietsverzekering of die doorlopende reisverzekering nog nodig? Kan die overlijdensrisicoverzekering niet goedkoper? Op dat laatste is een volmondig ‘ja’ op z’n plaats. Die verzekering kan in veel gevallen echt flink omlaag in premie. Al met al kun je hier een hoop geld op besparen. Checken dus!

Verduurzamen: goed voor portemonnee én milieu
Heb je er al eens aan gedacht om je woning te verduurzamen? Denk aan zonnepanelen. Je moet bij aanschaf dan wel een investering doen, maar die betaalt zich dubbel en dik terug. Je energiekosten gaan namelijk drastisch omlaag. Bovendien draag je zo ook bij aan een beter milieu. Win-win. Wat nog een mooie bijkomstigheid is: er is misschien een mogelijkheid om een subsidie te krijgen of een hypotheek met voordeligere voorwaarden. Daarom zéker het onderzoeken waard.

Besparen kan op veel zaken
Natuurlijk kun je nog op veel meer dingen besparen. Bewuster boodschappen doen, geen onnodige spullen kopen, meer in de uitverkoop dingen aanschaffen. Maar de kosten die gemoeid zijn met je hypotheek, verzekeringen en verduurzamen hebben op dit moment wel de meeste impact bij veel huishoudens als het gaat om besparingsmogelijkheden. Goed om je dit te realiseren en van tijd tot tijd eens alles door te lopen.

Dit artikel is geschreven voor Vivere Magazine


Financieel goede voornemens leveren je veel op.. als je ze volhoudt uiteraard. Rick Nijkamp is gedragswetenschapper bij Wijzer in Geldzaken en deelt 5 tips uit de gedragswetenschappen om (financieel) goede voornemens ook vol te houden. Lees hier de tips