financiering door crowdfunding

Financiering? Je hoeft niet altijd naar een bank

Commerciële kansen zien en risico’s durven te nemen. Dat zijn ondernemers in optima forma. Om de ambitieuze plannen te laten slagen heb je geld nodig. Voor een lening of krediet kun je bij een bank aankloppen. Maar vandaag de dag kun je ook terecht bij alternatieve financiers. Wil je weten welke?

Voor de financiering van je plannen kun je natuurlijk altijd bij je eigen bank of een van de andere banken terecht. Toch staan banken niet altijd meer bovenaan het lijstje. Enerzijds door de strengere regelgeving aan financieringen, anderzijds is er meer concurrentie op de markt.

Kleine en middelgrote bedrijven sleepten al grote bedragen binnen bij alternatieve geldschieters. Investeerders zijn tegenwoordig op zoek naar meer rendement. Daarnaast zijn mkb’ers en zzp’ers op zoek naar een partij die beter bij ze past en meer vrijheid geeft. Met welke alternatieve kun je jouw commerciële ideeën verwezenlijken?

Alternatieve geldschieters


Crowdfunding
De meest populaire manier om geld voor een nieuw bedrijf, project of product bij elkaar te krijgen is crowdfunding. Via een online platform worden investeerders warm gemaakt voor je ideeën en plannen. Wat staat er voor de investeerder tegenover? Die krijgt rente, aandelen, een deel van de winst of een korting op producten en diensten. Goede plannen halen in korte termijn het benodigde geld op. Nadeel: je moet vooraf wel je businessplan openbaar maken.

Familie of vrienden
Familieleden of vrienden zijn prima geldschieters voor je idee. Met een zogenaamde onderhandse lening kun je geld voor je plannen lenen. Stel vooraf wel een contract op met daarin onder meer het leenbedrag, de rente, manier van aflossen, de betaling en de looptijd. Ook is het verstandig om vast te leggen wat te doen bij vervroegde aflossing of als de terugbetaling niet lukt. Zorg ervoor dat je in ieder geval onder alle omstandigheden goede vrienden blijft!

Geld snel op de rekening
Factoring is een populaire en niet-bancaire financieringsvorm voor ondernemers. Soms moet je langere tijd wachten voordat facturen worden betaald. Een factoringmaatschappij betaalt de facturen als voorschot en haalt het geld later op bij je klant. Jaarlijks worden door factoring-bedrijven zo honderden miljoenen euro’s verstrekt.

Financial of operational Leasing?
Bij leasen is de lening verbonden aan bijvoorbeeld een auto of een machine. Er zijn twee varianten: financial lease en operational lease. Bij financial lease sluit je een lening af. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar. Je krijgt dan vaak wel het recht om de auto of machine na afloop van de leaseperiode te kopen.

Lening van investeerders
Bij direct lending lenen investeerders aan bedrijven zonder tussenkomst van een bank. Dat gebeurt via fondsen en platforms en verloopt snel en efficiënt. Voor bedragen tot 500.000 euro vindt de beoordeling vaak online plaats. Direct lending wordt vaak gebruikt voor een verbouwing of een overname.

Meer weten over alternatieve financieringsvormen, kijk dan eens op de site van de KvK.

 

Wil je graag je financieringsmogelijkheden via ons bekijken? Doe dan de VBA financierings scan.