
15 jun 2020 Geen lening bij de bank?
Als ondernemer heb je een neus voor nieuwe ideeën en zie je de commerciële kansen in een oogopslag. Om die te verwezenlijken heb je geld nodig. Waar je voorheen voor een lening of krediet eerst bij je bank op de stoep stond, zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieve financiers op markt. We zetten er een aantal op een rij. De tijd dat banken op nummer 1 stonden als het gaat om financiering van de plannen van bedrijven lijkt voorbij. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Aan de ene kant is er weinig concurrentie tussen de grote banken en worden er steeds strenge eisen gesteld aan kleinere financieringen.
Concurrentie
En er is meer concurrentie. Vorig jaar sleepten kleine en middelgrote bedrijven maar liefst 1 miljard euro binnen bij alternatieve geldschieters. Deze investeerders zijn tegenwoordig op zoek naar meer rendement. Daarnaast zijn mkb’ers en zzp’ers op zoek naar een partij die beter bij hun past en meer vrijheid geeft. De verwachting is dat over een paar jaar het viervoudige wordt opgehaald via crowdfunding, factoring en zelfs via vrienden en familie.
Alternatieve geldschieters
Factoring
Factoring is een populaire en niet-bancaire financieringsvorm voor ondernemers. Soms moet je langere tijd wachten voordat het geld van je facturen op je bankrekening staat. Een factoringmaatschappij betaalt je facturen als voorschot en haalt zelf het geld later op bij je klant. Wil je voor je klant liever niet met een externe partij in zee, dan zijn er andere mogelijkheden. Jaarlijks worden door factorbedrijven op deze manier honderden miljoenen euro’s verstrekt.
Crowdfunding
Een populaire manier van het bij elkaar brengen van investeerders en een nieuw bedrijf, project of product is crowdfunding. Via een online platform probeer je investeerders warm te maken voor je idee en plannen. In ruil daarvoor krijgen de investeerders rente, aandelen, een deel van de winst of een korting op producten en diensten. Bij een goed plan haal je snel het benodigde geld op. Er is wel een nadeel: je moet vooraf wel je businessplan openbaar maken.
Familie of vrienden
Soms moet je het dichter bij huis zoeken en zijn familieleden of vrienden prima geldschieters voor je idee. Met een zogenaamde onderhandse lening kun je het geld voor je plannen lenen. Het is verstandig om voor een dergelijke lening wel een contract op te stellen met daarin onder meer het leenbedrag, de rente, manier van aflossen, de betaling en de looptijd. Ook is het goed om vast te leggen als bijvoorbeeld de terugbetaling niet lukt of als je vervroegd wil aflossen.
Leasing
Bij leasen is de lening verbonden aan een object, zoals een auto of een machine. Er bestaan twee varianten: financial lease en operational lease. Bij financial lease sluit je een lening af. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar en krijg je vaak het recht om het object na afloop van de leaseperiode te kopen.
Direct lending
Bij direct lending verstrekken investeerders leningen aan bedrijven zonder tussenkomst van een bank. Dit gebeurt via fondsen en platforms. Zonder de tussenkomst van banken verloopt het proces snel en efficiënt. Voor bedragen lager dan 500.000 euro vindt de beoordeling zelfs vaak online plaats. Direct lending is onder meer in te zetten voor de aankoop van kantoorinventaris, een verbouwing of zelfs voor een overname.
Wil je meer weten over alternatieve financieringsvormen, kijk dan eens op de site van de KvK.