
21 jun 2019 Hypotheek nodig? Welke kosten moet je betalen?
Heb je een nieuwe hypotheek nodig? Of ga je je huidige hypotheek oversluiten? Dan zal het je niet verbazen dat hiermee kosten zijn gemoeid. Je betaalt bijvoorbeeld de adviseur voor het advies en de hypotheekbemiddeling. Welke kosten kun je nog meer verwachten? En wat is hiervan aftrekbaar? Kom niet voor verrassingen te staan en lees deze blog.
Advies- en afsluitkosten rechtstreeks in rekening
Hoe zit het met de provisie, horen we je denken. Tot het eind van 2012 betaalde je 1% provisie aan de geldverstrekker. Vanaf 2013 is het anders. Provisie berekenen mag niet meer. De vergoeding is nu gelukkig veel transparanter. De financieel adviseur brengt de advies- en afsluitkosten nu rechtstreeks bij jou in rekening. Heb je een hypotheek van vóór 2013 – waarbij je dus provisie hebt betaald – en wil je nu iets laten aanpassen? Dan betaal je over deze aanpassing kosten. Mooi meegenomen: de advies- en afsluitkosten kun je gedeeltelijk terugvragen via de inkomstenbelasting. Natuurlijk moet je dan wel voldoen aan de bijbehorende fiscale regels.
Iedereen betaalt overdrachtsbelasting
Als je een bestaande woning koopt, moet je eenmalig overdrachtsbelasting betalen. Dit doe je op het moment dat het huis bij de notaris letterlijk wordt overgedragen aan jou. Dit is 2% van de koopsom van je huis. Stel dat dit € 250.000,- waard is, dan is je overdrachtsbelasting € 5.000,-. Deze kosten betaal je zelf. De overdrachtsbelasting van 2% komt voor starters te vervallen in 2021.
Onder de notariskosten kom je niet uit
Droomhuis gekocht, hypotheekofferte is akkoord. En nu? Je hypotheek wordt definitief, zodra je bij de notaris bent geweest en je huis en hypotheek zijn ingeschreven in het Kadaster. Je betaalt hiervoor bovenop de overdrachtsbelasting nog notariskosten. Psttt… de kosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar via de inkomstenbelasting.
Taxatiekosten? Alleen bij een bestaand huis.
Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan heb je geluk. Je hoeft geen taxatierapport te laten maken. Valt dat even mee. Een bestaand huis moet je meestal wel laten taxeren. Waarom? De bank wil graag weten of het huis het aankoopbedrag waard is. Deze taxatiekosten kun je voor een deel terugvragen via de inkomstenbelasting.
Grootste kostenpost: de hypotheek zelf
O ja, zouden we nog bijna vergeten. Je betaalt natuurlijk ook je hypotheek zelf. Deze kosten komen maandelijks terug. Wat je betaalt is afhankelijk van de koopprijs van je huis, de hypotheekvorm (zoals lineair, annuïteiten, spaar, aflossingsvrij) en de hypotheekrente. Je hypotheek is je grootste kostenpost. Dat geldt voor heel veel mensen. Maar vergeet niet: het is daarnaast ook je grootste aftrekpost en tegelijkertijd een investering!
Wil je een hypotheek afsluiten of oversluiten?
Ga dan naar een onafhankelijk hypotheek adviseur die je van goed advies kan voorzien en die precies die hypotheek zoekt die voor jouw situatie het meest geschikt is. Wij zijn onafhankelijk hypotheekadviseur en werken samen met meer dan 20 hypotheekverstrekkers. Bij ons krijg je naast de persoonlijke aandacht en service, een aantrekkelijke rente met goede voorwaarden. En ben je ZZP’er? Ook voor jou hebben wij een passende hypotheek.
Heb je interesse of wil je nog meer informatie? Neem contact op met VBA in Sint Odiliënberg via ons contactformulier of stuur een appje. Zeker weten dat je met een gerust hart je hypotheek kunt afsluiten of oversluiten. Woon je in (de buurt van) Roermond? Dan heb je ook de mogelijkheid een afspraak te maken bij onze collega’s van Paul Vossen. Anja en Paul zijn bereikbaar via (0475) 33 29 11 .