overwaarde opnemen zónder
te verhuizen

overwaarde opnemen zónder
te verhuizen

Home » hypotheken » overwaarde huis gebruiken

Overwaarde huis gebruiken

Wij horen je denken; overwaarde opnemen, is dat wel verstandig? Ja, mits je je goed laat adviseren door een financieel adviseur. Je begint bij het begin: Is er overwaarde en hoeveel? Je hebt overwaarde op je woning als je huis meer waard is dan de hoogte van je hypotheek. Een kleine rekensom als voorbeeld:

Is je woning € 200.000,- waard en heb je een hypotheekschuld van € 50.000? Dan is de overwaarde € 150.000. In een uitgebreid financieel advies komt naar voren hoeveel je van deze overwaarde kunt opnemen en waarvoor. Maar hoe kun je deze overwaarde dan gebruiken zónder je huis te verkopen?

Krediethypotheek afsluiten voor het opnemen van de overwaarde

Overwaarde Hypotheek

Dit kan met een zogenaamde Overwaarde Hypotheek. Hiermee wordt de overwaarde die je wilt opnemen ‘uit de stenen’ gehaald. Dit noemen ze ook wel de overwaarde verzilveren. Afhankelijk van het bestedingsdoel kies je of je de overwaarde maandelijks of eenmalig wilt opnemen. Tijdens de afgesproken periode betaal je géén aflossing. “Hoe gaat het dan als ik kom te overlijden?” Dan wordt je huis verkocht en de eventuele restschuld ingelost zodat jouw nabestaanden niet met een schuld achter blijven. Met een Overwaarde Hypotheek heb je alles goed geregeld voor jezelf maar ook voor je naasten. Heb je al een bestedingsdoel voor ogen? Wij zetten er hier 3 voor je op een rij.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

Je hoort vaak dat ouderen genoodzaakt zijn te verhuizen als ze bepaalde zorg nodig hebben of slecht ter been zijn. Hoe fijn zou het zijn als je na je pensioen zo lang mogelijk in je eigen huis kan blijven wonen? Als je niet genoeg eigen financiële middelen hebt, kun je de overwaarde gebruiken voor het levensloopbestendig maken van je woning.

Denk hierbij aan drempelloze vloeren, een keuken zonder bovenkasten, een inloopdouche en een onderhoudsvriendelijke tuin.

Wist je dat in sommige gevallen woningaanpassingen vergoed worden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van de overheid?

Overwaarde opnemen voor aanvulling op pensioen

Overwaarde gebruiken voor je pensioen

Iedereen die werkt in Nederland bouwt pensioen op. Bij het bereiken van je AOW-leeftijd krijg je vanuit de overheid AOW uitgekeerd. Heb je in loondienst gewerkt? Dan is de kans groot dat je ook nog een pensioenfonds uitkering ontvangt. Toch kan het voorkomen dat de totale uitkering niet overeen komt met wat je in gedachte had. Een gedeelte van de overwaarde opnemen en maandelijks laten uitkeren, kan een mogelijke oplossing voor je zijn. Op deze manier heb je een aanvulling op je pensioen en kun je van je pensioen genieten zónder je huis te verkopen.

Met de overwaarde je (klein)kind helpen

Een woning kopen kost veel geld. Het kan voorkomen dat je (klein)kind net iets tekort komt om zijn of haar droomhuis te kunnen kopen. Je hebt dan verschillende manieren om te helpen. Dit kan met een belastingvrije schenking of het verstrekken van een familiehypotheek. De overwaarde van je woning opnemen en je (klein)kind helpen met een huis kopen, hoort óók tot de mogelijkheden.

Financieel advies Paul Vossen Roermond

Wanneer is overwaarde opnemen verstandig?

Er zijn genoeg mogelijkheden om de overwaarde van je huis goed te benutten. Moet je de overwaarde dan altijd opnemen? Nee, je kunt de overwaarde ook gewoon ‘laten zitten’. Overwaarde opnemen kán een passende oplossing zijn. Dit is o.a. afhankelijk van je persoonlijke situatie en het bestedingsdoel dat je voor ogen hebt. Doordat overwaarde opnemen altijd fiscale gevolgen heeft, is een goed financieel advies absoluut een must. Wil je graag meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

“Wij bieden financieel advies op ons kantoor in Roermond,
in Sint Odiliënberg én bij je thuis”

Financieel advies overwaarde verzilveren

Jean van Birgelen

Zakelijk Financieel Adviseur
Eigenaar VBA

Mogen wij handige tips met je delen?

Persoonlijke tips en informatie omtrent je financiën, verzekeringen en hypotheken. Stuur je e-mailadres en wij doen de rest!