Hypotheekvormen

Hypotheekvormen

Home » hypotheken » eerste huis kopen » annuiteit en lineair

Welke hypotheekvorm past bij jou?

Aflossingsvrije hypotheek, een annuïteiten of spaarhypotheek. Er zijn heel wat verschillende hypotheekvormen. De hypotheekvorm heeft alles te maken met hoe je aflost en rente betaalt. Eén van de belangrijkste aandachtspunten is het recht op hypotheekrenteaftrek. Sinds januari 2013 heeft de manier van aflossen invloed op de hypotheekrenteaftrek. Als je de hypotheek minimaal annuïtair aflost krijg je een gedeelte van de betaalde hypotheekrente terug van de belastingdienst.

Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten maak je dus een keuze tussen de hypotheekvormen lineair, annuïteiten of een combinatie van deze twee. Heb je een hypotheek afgesloten vóór 2013 met een ‘oude’ hypotheekvorm? Dan val je onder het overgangsrecht en heb je gewoon recht op hypotheekrenteaftrek. Hier beneden gaan we dieper in op de annuïteiten en lineaire hypotheekvormen. Heb je geen zin om te lezen? Bel onze hypotheekadviseurs, zij staan je graag persoonlijk te woord.

Zo ziet een annuïteiten hypotheek eruit in een een grafiek

Annuïteiten hypotheek

Als je kiest voor annuïteiten betaal je een vast maandbedrag. Dit maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing. Gedurende de looptijd stijgt het aflossingsbedrag. Doordat je maandbedrag gelijk blijft maar je openstaande schuld kleiner wordt, betaal je steeds minder rente. Hierdoor neemt je belastingvoordeel gedurende de looptijd af.

 

  • De bruto maandlasten blijven gelijk
  • Extra aflossen mogelijk
  • In het begin heb je veel belastingvoordeel
Zo ziet een lineaire hypotheek eruit

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheekvorm heeft juist géén vast maandbedrag. Doordat je iedere maand aflost zal gedurende de looptijd je maandbedrag dalen. Het bedrag dat je aflost staat wél vast. Ook bij deze hypotheekvorm zal de openstaande hypotheek (schuld) dalen waardoor het belastingvoordeel in het begin van de looptijd hoger is dan op het einde.

 

  • De bruto maandlasten dalen
  • Extra aflossen mogelijk
  • In het begin daalt je schuld sneller dan bij andere hypotheekvormen

 

Welke hypotheekvorm je ook kiest: in beide gevallen heb je aan het einde van de looptijd je hypotheek helemaal ingelost.

“Heb je vragen over de hypotheekvormen?
Ik beantwoord ze graag”

Louis Bouten hypotheekadviseur VBA regio Roermond

Louis Bouten

EFA Hypotheek en Financieel adviseur

Mogen wij handige tips met je delen?

Persoonlijke tips en informatie omtrent je financiën, verzekeringen en hypotheken. Stuur je e-mailadres en wij doen de rest!