Hypotheek met NHG

Hypotheek met NHG

Home » hypotheken » eerste huis kopen » nhg hypotheek

Wat is NHG?

NHG is de afkorting van Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek met NHG bied je zekerheid op het moment dat je zelf de hypotheek niet meer kan betalen door scheiding, overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Stel je voor dat je in het ergste geval je huis moet verkopen waardoor er een restschuld ontstaat. Daar denk je liever niet aan.

Als je een hypotheek met NHG hebt, schiet de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) te hulp door de restschuld over te nemen of zelfs kwijt te schelden. Zo blijf je niet met schulden achter. Voorwaarde is wel dat de problemen buiten je schuld om zijn ontstaan en dat je er alles aan doet om de schuld zo klein mogelijk te houden.

Nationale Hypotheek Garantie extra vangnet

De 3 voordelen van NHG

Eén van de belangrijkste voordelen hebben we hier boven omschreven: een hypotheek met NHG zorgt voor een vangnet als je de hypotheek niet meer kunt betalen. Een tweede voordeel is dat je bij het afsluiten altijd korting krijgt op de hypotheekrente. De hypotheekverstrekker heeft ook meer zekerheid dat de hypotheekschuld terugbetaald wordt en biedt daarom een lagere hypotheekrente aan. Wil je extra lenen voor energiebesparende voorzieningen zoals isolatie of zonnepanelen? Dat brengt ons bij voordeel nummer 3. Dan mag je namelijk tot 24.300 (2023) extra lenen bovenop de maximale hypotheek. De hoogte van de hypotheek die je maximaal kunt afsluiten hangt onder meer af van je inkomen.

 

 

  1. Een vangnet als je de hypotheek niet meer kunt betalen
  2. Lagere hypotheekrente
  3. Tot 24.300 euro (2023) extra lenen voor energiebesparende voorzieningen. (21.300 in 2022)

Is NHG voor iedereen?

“Een hypotheek met NHG is voor iedereen, mits je rekening houdt met bepaalde voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat de maximale hoogte van de hypotheek niet boven de zogenaamde NHG grens mag uitkomen. In 2022 is deze grens 355.000 euro. In 2023 wordt de NHG grens verhoogd naar 405.000 euro. Is de hypotheek hoger? Dan kom je er niet voor in aanmerking.

 

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je een eenmalige premie van 0,7% over de koopsom van de woning. Een hypotheek met NHG afsluiten is verstandig maar moet natuurlijk bij je situatie passen. Ik bekijk graag wat voor jou de beste oplossing is. Stuur mij een berichtje, dan plannen we een afspraak in.”

Jos Ritzen EFA Hypotheek en Financieel adviseur

Jos Ritzen

Hypotheek en Financieel adviseur
makelaar bij Ritzen Makelaardij

Mogen wij handige tips met je delen?

Persoonlijke tips en informatie omtrent je financiën, verzekeringen en hypotheken. Stuur je e-mailadres en wij doen de rest!