ander huis kopen

ander huis kopen

Home » hypotheken » ander huis kopen

Verhuizen en je hypotheek

Je woonwensen zijn verandert en je wilt graag verhuizen. Een huis kopen: daar heb je al ervaring mee. Nu ga je kopen én verkopen. Een nieuw avontuur, andere regels en hoe zit dat ook alweer met verhuizen en je hypotheek?  We horen je denken ‘Waar moet ik beginnen?!’ Geen zorgen,  wij zijn onafhankelijk hypotheekadviseur en denken graag met je mee.

Het beste begin is om je huidige situatie onder de loep te nemen. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van o.a. je financiële situatie, de verkoopwaarde van je woning en de voorwaarden van je huidige hypotheek. Als je kiest voor ons advies en begeleiding,  zorgen wij er voor dat bij verhuizing je hypotheek passend blijft. Op welke manier dan ook.

Hypotheekadvies bij verhuizen Roermond

Hypotheek meeverhuizen?

Wanneer je verhuisd, kun jij je bestaande hypotheek aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten. Wist je dat jouw hypotheek ook kan meeverhuizen? Dit kan als je huidige hypotheek een meeneemregeling heeft. Deze regeling geeft je de mogelijkheid een aantal kenmerken van je bestaande hypotheek mee te verhuizen. Is op moment van verhuizen de rente van je bestaande hypotheek lager dan de rente die aangeboden wordt  voor nieuwe hypotheken? Grote kans dat het interessant is om gebruik te maken van de meeneemregeling.

Hypotheekrenteaftrek

De rente die je over de hypotheek betaalt, is de hypotheekrente. Deze betaalde rente is aftrekbaar van de belasting. Sinds 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek veranderd. Wil je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek dan ben je verplicht een  hypotheek minimaal annuïtair af te lossen. Dat komt erop neer dat je hierdoor alleen kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Of je kiest voor een combinatie van deze hypotheekvormen. Dus heb je bij verhuizen of oversluiten een aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek of beleggingshypotheek? Dan bestaat de kans dat je de bestaande hypotheek moet omzetten. Heb je de huidige hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan mag je gebruik maken van het overgangsrecht en kun je de bestaande hypotheek in de huidige vorm meenemen.

Hypotheekrenteaftrek behouden

Overwaarde of restschuld

Bij verkoop van je huidige woning wordt uit de opbrengst eerst je hypotheek afgelost. Als je daarna nog geld overhoudt, is er sprake van overwaarde. Als de hypotheekschuld op je huis hoger is dan de waarde van het huis, dan staat je huis ‘onder water’. Bij de verkoop blijf je dan zitten met een restschuld. Laat je in ieder geval van te voren goed adviseren over de mogelijkheden. Onze hypotheekadviseurs maken graag tijd voor je vrij.

“Ga je verhuizen?
Dan zorg ik dat je hypotheek passend blijft”

Jos Ritzen makelaar en hypotheekadviseur VBA regio Roermond

Jos Ritzen

EFA Hypotheek en Financieel adviseur
makelaar bij Ritzen Makelaardij

Mogen wij handige tips met je delen?

Persoonlijke tips en informatie omtrent je financiën, verzekeringen en hypotheken. Stuur je e-mailadres en wij doen de rest!