bijleenregeling

bijleenregeling

Home » hypotheken » ander huis kopen » bijleenregeling

Overwaarde huis en de bijleenregeling;
hoe zit dat?

Bij de verkoop van je eigen woning wordt met de opbrengst eerst je hypotheek afgelost. Als je daarna geld overhoudt, is er sprake van overwaarde. Dat is natuurlijk een mooie meevaller! In geval van overwaarde krijg je altijd te maken met bepaalde belastingregels, dit noemen ze ook wel de bijleenregeling.

 

De bijleenregeling zegt dat je de overwaarde weer moet investeren in het kopen van een andere woning. Als je dit niet doet en je sluit een hypotheek af voor de volledige aankoopprijs van je nieuwe woning, dan heb je over het hypotheekbedrag ter grootte van de overwaarde géén recht op renteaftrek.

In principe mag je de overwaarde dus overal voor gebruiken maar dit kan gevolgen hebben voor de renteaftrek. Heb je een woning met overwaarde en wil je deze verkopen? Laat je goed adviseren door één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs. Op deze manier weet je zeker dat je onderaan de streep het maximaal (fiscaal) voordeel eruit haalt.

 

Hypotheekadvies bijleenregeling Roermond

Met overwaarde een andere woning kopen

Stel, je verkoopt je huidige woning met een opbrengst van € 250.000. De hypotheek op je huidige woning bedraagt € 200.000. Met de opbrengst van de verkoop wordt je hypotheek afgelost; opbrengst – hypotheek = 250.000 – 200.000 = 50.000. Dit betekent dat je een overwaarde hebt van € 50.000.

 

De nieuwe woning die je wilt kopen kost € 200.000. Omdat je € 50.000 overwaarde hebt, krijg je dus te maken met de bijleenregeling. Als je kiest de overwaarde voor de aankoop te gebruiken wordt de maximale hypotheek voor je nieuwe woning; koopprijs woning – overwaarde = 200.000 – 50.000 = € 150.000. Over het hele hypotheekbedrag behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek.

 

Kies je er voor om de overwaarde van € 50.000 niet te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning en sluit je een hypotheek af voor de volledige koopprijs van € 200.000? Dan heb je over het hypotheekbedrag ter grootte van de overwaarde van € 50.000 géén recht op hypotheekrenteaftrek.

De overwaarde gebruiken voor aflossen consumptief krediet

De bijleenregeling is door de overheid in het leven geroepen als extra stimulans de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een andere woning. In veel gevallen haal je er op deze manier het meeste voordeel uit maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

 

Heb je naast je hypotheek een doorlopend krediet of persoonlijke lening lopen? Dan kun je er voor kiezen deze lening in te lossen met (een gedeelte) van de overwaarde die vrij komt bij de verkoop van je huidige woning. Wanneer zou dit een goede oplossing kunnen zijn? Bijvoorbeeld als de rente op je lening hoger is dan de hypotheekrente.

Voorbeeldberekening
Overwaarde 50.000
Persoonlijke lening 20.000
Overwaarde na aflossen lening 50.000 – 20.000 = 30.000

 

De overwaarde van 30.000 die over blijft na het aflossen van de lening, mag je nog steeds gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Ondanks het feit dat je géén recht hebt op hypotheekrenteaftrek over het hypotheekbedrag ter grootte van 20.000 euro, kan het zijn dat je onderaan de streep tóch voordeliger uit bent omdat de hypotheekrente lager is dan de rente op de persoonlijke lening.

overwaarde woning maatwerkadvies Roermond

De overwaarde later gebruiken voor aankoop woning

Heb je jouw huis al verkocht maar nog géén andere geschikte woning gevonden? Grote kans dat je tijdelijk bij iemand gaat inwonen of gaat huren. Dan mag je de overwaarde op een rekening bij een bank parkeren. Als je de overwaarde binnen 3 jaar gebruikt voor het kopen van een andere woning dan blijf je recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Duurt het langer dan 3 jaar voordat je een andere woning koopt? Dan is de bijleenregeling niet meer van toepassing.

 

De bijleenregeling hebben we hier boven zo eenvoudig en duidelijk mogelijk uitgelegd. In de praktijk kijken wij natuurlijk ook naar zaken zoals je financiële situatie en de gezinssamenstelling. Hierdoor krijg je altijd te maken met maatwerkadvies en dát is nu juist waar wij in gespecialiseerd zijn. Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.

“Wat wil jij doen met de overwaarde
van je woning?”

Louis Bouten hypotheekadviseur VBA regio Roermond

Louis Bouten

EFA Hypotheek en Financieel adviseur

Mogen wij handige tips met je delen?

Persoonlijke tips en informatie omtrent je financiën, verzekeringen en hypotheken. Stuur je e-mailadres en wij doen de rest!