
23 jun 2021 Gevolgen inkomen bij arbeidsongeschiktheid
In tegenstelling tot je medewerkers ben je als ondernemer niet automatisch verzekerd bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Dat houdt in dat je tijdelijk of blijvend geen inkomen hebt wanneer je ziek wordt. Wat betekent dat voor jou privé? En voor je bedrijf?
‘Goedkoop is duurkoop’ of ‘Had ik maar’. Het zijn geluiden die vaak achteraf te horen zijn als een ondernemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is geraakt. Het kan dus iedereen overkomen. Behalve de lichamelijke ongemakken, is er dan ook nog een flinke financiële pijn.
Niet werken, is als ondernemer vaak ook geen inkomen. Je maandlasten (privé en zakelijk) lopen wel gewoon door. Daarnaast wachten je klanten ongeduldig op hun bestelling. Ondertussen verdampt ook nog eens je financiële buffer. Misschien moet je wel stoppen met je bedrijf? Of erger: je eigen woning verkopen. Een zwart scenario, waar je niet aan moet denken.
Arbeidsongeschikt
Veel ondernemers vangen het verlies aan inkomen op met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Hiermee ben je bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid verzekerd van inkomen of een aanvulling daarop.
Wanneer ben je arbeidsongeschikt voor de verzekering? Er zijn drie uitgangspunten, als je:
- Je eigen beroep niet meer kunt uitoefenen;
- geen passende arbeid meer kunt verrichten;
- geen gangbaar beroep meer kunt uitoefenen.
- Zekerheid van inkomen
Met een AOV ben je verzekerd van inkomen als je niet meer kunt werken. Een dergelijke verzekering is er echter geen van het type dertien in een dozijn. Een AOV is maatwerk en hangt af van je persoonlijke situatie en je keuzes.
Overwegingen
Waar moet je vooraf goed over nadenken:
- Welk financieel risico draag je zelf? Bijvoorbeeld als je partner ook een inkomen heeft.
- Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid moet je verzekering gaan uitkeren?
- Tot welke leeftijd wil je dat de uitkering doorloopt?
- Wil je een geïndexeerde uitkering of een vaste uitkering?
- Hoe wordt je arbeidsongeschiktheid bepaald: beroeps, passend of gangbaar?
Maar er zijn nog meer belangrijke vragen. Kunnen verzekeraars bijvoorbeeld voldoen aan je wensen? Welke premies hanteren verzekeraars? Wat zijn de (positieve of negatieve) ervaringen met bepaalde verzekeraars?
Wij maken samen met je een AOV op maat. Interesse? Neem dan contact met ons op.