
29 dec 2021 Jaarruimte geeft je pensioen meer glans
Het reilen en zeilen van het bedrijf is een van de belangrijkste zaken voor een ondernemer. Behalve de dagelijkse beslommeringen, hebben zaken als groei en de stabiliteit van je bedrijf de meeste prioriteit. Toch zouden ondernemers meer aandacht moeten besteden aan hun oudedagsvoorziening. Hoe mooi zou het zijn als je later met plezier en zonder financiële zorgen terug kunt kijken op een rijk ondernemersbestaan?
Benut jaarruimte
Aan het eind van een goed ondernemersjaar wordt niet alleen een fles champagne opentrokken, veel ondernemers lossen ook extra af op hun hypotheek. Met als doel toekomstige lagere woonlasten en mogelijk extra kapitaal dat later uit de stenen komt.
Desondanks is een extra pensioenvoorziening iets om eens goed over na te denken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de fiscaal aantrekkelijke jaarruimteregeling. Daarmee bouw je een interessante aanvulling op naast je AOW-uitkering.
Maximaal bedrag
Wat houdt de jaarruimteregeling in? Je mag per kalenderjaar een maximaal bedrag op een pensioenrekening storten. Voor de Belastingdienst is dit de jaarruimte. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je belastbaar inkomen en je pensioentekort van het voorafgaande jaar.
Fiscus helpt een handje
Met de jaarruimte heb je de mogelijkheid om een bedrag in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening te storten. Dit bedrag is aftrekbaar van je belastbaar inkomen en dus fiscaal aantrekkelijk.
Je gaat namelijk pas belasting betalen als je bank of verzekeraar na je pensionering gaat uitkeren. Als tweede voordeel geldt dat je na je pensionering wellicht in een lagere belastingschijf valt, en dus ook al minder belasting betaalt. Je moet het gespaarde bedrag wel minimaal vijf jaar laten uitkeren, je mag het dus niet in één keer opnemen.
Heb je de jaarruimte nog nooit benut? Geen probleem, je kunt met terugwerkende kracht nog zeven jaar profiteren van je jaarruimte. Voor de Belastingdienst wordt het opgebouwde saldo niet aangemerkt als vermogen, waardoor je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.