Aftrekposten belastingaangifte 2020

Je belastingaangifte 2020

Het is je vast niet ontgaan. Je aangifteformulier over 2020 lag de afgelopen weken op de deurmat of zat in je berichtenbox (DigiD). De Belastingdienst rekent er dit jaar op dat je formulier niet voor 1 mei, maar voor 8 mei binnen is. Veel belastingbetalers vergeten soms (deels) aftrekbare kosten. Dat is jammer, want je loopt daarmee belastingvoordeel mis. Wil je weten welke? Snelheid is de afgelopen jaren het toverwoord van de Belastingdienst. Zo is je digitale aangifteformulier al grotendeels ingevuld. Je hoeft de gegevens alleen nog maar te controleren of aan te vullen.

Ook in de afhandeling van de aangiftes heeft de Belastingdienst de laatste jaren flink tempo gemaakt. Is je ingevulde formulier voor 1 april binnen, dan krijg je zeker voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Wacht je tot na 1 april, dan krijg je later bericht. Al probeert de Belastingdienst ook deze groep vóór 1 juli te berichten.

De Belastingdienst geeft mensen vanwege technische problemen een week langer de tijd om hun aangifte te doen. De inlevertermijn loopt nu tot 8 mei in plaats van 1 mei. Ook de termijn om vóór 1 juli bericht te krijgen, verschuift met een week. Wie voor die datum wil horen of hij of zij geld terugkrijgt of juist moet betalen, moet nu voor 8 april aangifte doen. Dat was 1 april.

Loop geen belastingvoordeel mis
Door het jaar heen heb je verschillende kosten gemaakt die mogelijk (deels) aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld de kosten rondom het afsluiten van een hypotheek. Vergeet je die gegevens in te vullen dan loop je belastingvoordeel mis. Bij een hypotheek zijn verschillende aftrekbare kosten, zoals afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten. Die kunnen aardig oplopen.

Boeterente ook aftrekbaar
Door de lage hypotheekrente sluiten veel mensen hun hypotheek voor het aflopen van de rentevastperiode, over naar een hypotheek met een lager rentetarief. In dat geval betaal je vaak een boete aan huidige geldverstrekker. Ook de boeterente is aftrekbaar. Het is wel slim om vooraf een berekening te maken of je de betaalde boeterente kunt wegstrepen tegen de lagere hypotheekrente.

De hypotheekrente die je betaalt voor je eigen huis is aftrekbaar. Door de lage rentepercentages daalt echter ook de hypotheekrenteaftrek.

Aftrekbare verzekeringspremies
Ook premies voor bepaalde verzekeringen zijn (deels) aftrekbaar op je aangifteformulier. Zo is bijvoorbeeld voor zzp’ers en andere zelfstandigen de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar. Maar er zijn meer aftrekbare premies:

 

Vergeet deze premies vooral niet in te vullen op je belastingformulier. Keert een van deze verzekeringen uit, dan moet je over het bedrag wel belasting betalen. De hoogte van dat bedrag is ook afhankelijk van je belastingschijf. De Belastingdienst rekent tegenwoordig met twee belastingschijven. Een basistarief van 37,35 procent en een toptarief van 49,50 procent voor inkomens hoger dan 68.507 euro.

Voorlopige aanslag
De Belastingdienst werkt ook voor de aangifte van 2021 met een voorlopige belastingaanslag. Maandelijks betaal je alvast een vast bedrag vooruit. Controleer ook hier je gegevens en bedragen. Mogelijk is er iets veranderd in je persoonlijke situatie en is dat van invloed op je voorlopige aanslag. Neem dan contact op met de Belastingdienst.