Dit zijn de opties als je lijfrente binnenkort vrijkomt

Een goed pensioen is voor ondernemers vaak minder vanzelfsprekend dan voor mensen die altijd in loondienst hebben gewerkt. Als ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit zelf te regelen. Veel ondernemers hebben in het verleden gekozen voor een lijfrenteverzekering.

Als jij hier ook rond de eeuwwisseling mee bent gestart, dan komt de einddatum nu vermoedelijk snel in zicht. Je ontvangt dan een uitkering waarmee je een lijfrente aan moet kopen. Zo is dat destijds vastgelegd. Inmiddels zijn er alternatieven die misschien nog beter passen jouw situatie.

Lager belastingtarief
Na de einddatum van je verzekering krijg je maandelijks lijfrente uitgekeerd. Dat is een vast bedrag per maand. De fiscus ziet dit als inkomen waardoor je er belasting over moet betalen. De hoogte daarvan is afhankelijk van de hoogte van je totale inkomen.

Lage rente, lage uitkering
De verzekeraar geeft je in principe twee opties: een tijdelijke of levenslange uitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvang je bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De tweede optie loopt vanzelfsprekend je hele verdere leven. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de rentestand. Die is momenteel vrij laag. Dat is helaas niet zo gunstig. Hoe lager de rente, des te lager de uitkering.

Je hoeft echter nog geen gebruik te maken van dit aanbod. Je kunt de lopende verzekering ook verlengen. Je kunt dan zelfs nog veranderen van verzekeraar of een nieuwe spaarvorm kiezen, zoals banksparen. Bij banksparen leg je op regelmatige basis geld in dat voor een vooraf afgesproken periode vaststaat. Zo kun je vermogen opbouwen voor later.

Hogere uitkering
Banksparen levert meer rendement op dan de uitkering van je lijfrenteverzekering. Door de lagere kosten valt je uitkering bij banksparen vaak ook nog eens hoger uit. Veel ondernemers stappen tegenwoordig na afloop van hun lijfrenteverzekering over op dit alternatief.

Bij banksparen ontvang je vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Als je komt te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat dan over naar je nabestaanden.

Oude regelingen
Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder een oude regeling. Dat geldt voor verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Hierbij ben je niet verplicht om een lijfrente aan te kopen. Er zijn verzekeringen waarbij je het gespaarde bedrag zelfs aan iemand mag schenken.

Advies
Het is een geruststellend gevoel als je oude dag goed geregeld is. Het is ook belangrijk dat je uitkering past bij jouw situatie. Er zijn verschillende mogelijkheden. Heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.