blog huis bezichtigen NVM open huizen dag Ritzen makelaardij

Huis kopen? Makelaar Jos Ritzen geeft tips voor een goede voorbereiding

Een huis kopen doe je niet ‘ff’. Daarom is een goede voorbereiding absoluut een must. Op deze manier voorkom je teleurstellingen én het levert je tijd op. Met de NVM Open Huizen Dag voor de deur, hebben wij speciaal voor jou dit blog geschreven. Na het lezen van dit blog heb je een mooie basis voor een goede voorbereiding. Leestijd 4 minuten

Welke woningen vallen binnen je budget?
Je eerste woning of een andere woning kopen. In beide gevallen begint je met de vraag; ‘Wat kan én wil ik maximaal lenen?’ Voordat je woningen gaat bezichtigen, is het dus slim een bezoek te brengen aan een hypotheekadviseur. Op deze manier weet je welke woningen binnen je budget vallen en kun je gerichter zoeken. Misschien kun je wel een hogere hypotheek afsluiten dan je denkt.

5 Tips waar je op moet letten bij een bezichtiging
Je weet wat je kunt lenen, je budget heb je vastgesteld en de eerste bezichtigingsafspraken staan al gepland. Maar waar moet je eigenlijk op letten tijdens een bezichtiging? Met onderstaande tips kun je de juiste vragen stellen waardoor je al heel wat waardevolle informatie krijgt over de woningen:

  • Hoe is de ligging ten opzichte van scholen en winkels.
  • Vraag welke plannen de gemeente heeft met de wijk waar de woning ligt. Dit is vastgelegd in het bestemmingsplan.
  • Vraag naar eventuele tekortkomingen van het gas, riolering of de elektriciteit gas. Zijn er ooit problemen geweest?
  • Vraag naar de isolatie van de woning. Denk aan spouwmuren, dubbele beglazing en dakisolatie.
  • Zie je scheuren of scheve vloeren? Deze kunnen wijzen op verzakking van het huis. Is de fundering nog op orde.


Bieden op een woning

Heb je een woning gevonden die aan al je wensen voldoet? Dan is het tijd voor de spannendste stap; een bod uitbrengen op de woning. Heb je ruimte voor onderhandeling? Zorg dan dat je openingsbod lager is dan wat je maximaal voor het huis over hebt. Bekijk dus wat je maximaal kunt lenen én wat het huis je waard is. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet op je openingsbod, start de onderhandeling. Onderhandelen is een vak apart en met de huidige woningmarkt wordt het er niet makkelijker op. Je moet rekening houden met de situatie van de verkoper en tegelijkertijd je eigen eindbod niet uit het oog verliezen. Rationeel onderhandelen is dus belangrijk maar dat is vaak juist lastig als je écht verliefd bent op een woning.

Heb je vragen of hulp nodig?
Neem gerust contact op met onze collega Jos Ritzen. Hij heeft jarenlang ervaring binnen de makelaardij en beantwoord graag je vragen. Indien gewenst begeleidt hij je van bezichtiging tot de koop van je eigen woning. Tevens biedt hij onafhankelijk hypotheekadvies waardoor je óók meteen de hypotheek kunt regelen. 2 vliegen in 1 klap noemen ze dat, toch?

Ritzen Makelaardij
Veldstraat Oost 12a
6107 AS Stevensweert
(0475) 55 90 29
ritzenmakelaardijbv@hotmail.com