Andere manieren om je geld te laten renderen

Negatieve rente betalen, dus tóch…

Niet verwacht toch gekomen. Heb je meer dan 250.000 euro spaargeld bij de RegioBank* dan ga je hierover vanaf 1 maart 2021 negatieve rente betalen net zoals bij andere banken. Natuurlijk zijn wij hier zelf ook niet blij mee, maar we kunnen niet anders. Helaas. Dit komt door de ontwikkelingen op de financiële markt en natuurlijk de overspannen huizenmarkt. *vraag naar de voorwaarden

Aanbod van geld is nu huge
Het waarom is eigenlijk heel logisch. We leggen het kort uit. Als er veel vraag is naar leningen, hebben banken meer geld nodig en gebruiken ze dus jouw spaargeld. Hierdoor stijgt de spaarrente. Die rente daalt als er juist minder vraag is naar leningen. Dat laatste is nu het geval. Er is nu veel meer aanbod van geld en mensen vragen minder leningen aan. RegioBank en alle andere banken zijn verplicht om hun overschot aan digitaal geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) neer te zetten. Vóór 2014 kregen banken hierover rente, maar vanaf dat jaar moet er dus rente betaald worden.

Bezint eer ge begint
Dan ga ik nu meteen het geld van de bank halen, is misschien je eerste reactie. Maar bezint eer ge begint. Als je dat doet en je wilt het straks weer storten – als de rente wel weer boven 0% is – dan is dat heel moeilijk. De wet- en regelgeving dwingt ons om duidelijk te maken waar dat geld vandaan komt. Dat is lastig aan te tonen als je met je oude sok vol met biljetten aan de balie staat. Het kan dus heel goed zijn dat je het niet meer op een spaarrekening kunt zetten. En wat dan? Veel beter is het om te gaan kijken wat je met je spaargeld kunt doen, zodat je er allereerst niet over hoeft te gaan betalen en ten tweede dat het dus wél rendeert.

Wat kun je dan wél doen met je geld?
We zetten in deze blog mogelijke ‘goede doelen’ voor je spaargeld op een rijtje. Wat je dus wél kunt doen met je geld, zodat je geen negatieve rente hoeft te betalen. Dat je geld rendeert. Of dat je er in ieder geval plezier van hebt, om bijvoorbeeld je (klein)kind een mooie start te bieden.

  • Woon je in een huurhuis? Koop het dan. Kan dit niet, betrek een andere koopwoning.
  • Verduurzaam je huis, zo verlaag je je lasten en verhoog je de waarde.
  • Los (extra) af op je hypotheek. Op een spaarhypotheek, zodat je over het spaargedeelte meer rente krijgt. Of op je lineaire, annuïteiten- of aflossingsvrije hypotheek.
  • Verdiep je eens in beleggingen of verhuur een huis als belegging.
  • Help je (klein)kind door hem geld te schenken of te lenen (eventueel voor zijn studie of huis).
  • Vul je pensioen aan. Dan zit je ook ‘later’ gebakken.

 

In deze blog uit de periode dat we nog dachten dat het betalen van negatieve rente nooit zou gebeuren, gaan we dieper in op de voordelen van een aantal opties.

Zoals je ziet, is er best veel mogelijk. Je moet het even zien en sommige dingen ook durven. Wil je meer informatie of eens van gedachten wisselen over jouw opties met een onafhankelijke financiële adviseur? Neem dan gerust contact op met ons.