Persoonlijk hypotheekadvies bij verhuizen

NHG grens gaat volgend jaar omhoog

Nationale Hypotheekgarantie is een mooi systeem om banken en huiseigenaren te beschermen tegen financiële risico’s. Om ervoor in aanmerking te komen, mogen de aanschafkosten niet boven een bepaalde grens uitkomen. Die grens gaat volgend jaar omhoog.

Een huis kopen is een van de belangrijkste financiële beslissingen in je leven. Omdat het om veel geld gaat, moet risicovol gedrag voorkomen worden. De geldverstrekker houdt zich daarom aan bepaalde regels die onder meer bepalen welk hypotheekbedrag verantwoord is, gelet op je (toekomstige) inkomsten. Daarnaast helpt de hypotheekrenteaftrek om de maandlasten betaalbaar te houden. En ten slotte is er de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) dat bedoeld is om problemen – zowel voor de bank als voor jezelf – op te lossen.

Verantwoorde en betaalbare hypotheek
NHG fungeert als vangnet wanneer je door veranderingen in jouw persoonlijke omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk aan het beëindigen van je relatie, arbeidsongeschikt of werkloos raken of het overlijden van je partner. Je kunt dan financieel zo geraakt worden dat je in de problemen komt met je hypotheek. NHG denkt in zulke situaties met je mee en kijkt samen met je hypotheekverstrekker of je geholpen kunt worden. Blijkt dat verkoop uiteindelijk de enige optie is, dan moet je de hypotheek in één keer aflossen. Maar als de opbrengst van je woning lager is dan de uitstaande hypotheek, heb je een restschuld. Met NHG kan deze restschuld kwijtgescholden worden.

Lagere hypotheekrente
Je betaalt voor NHG een eenmalige premie van 1% over de totale lening. Deze premie is aftrekbaar voor de belasting. Bovendien rekenen banken voor een NHG-hypotheek een lagere rente, omdat ze meer zekerheid hebben dat de hypotheek wordt afgelost. Je hebt je kosten daardoor snel terugverdiend.

NHG-grens omhoog
Om voor NHG in aanmerking te komen, mogen de aanschafkosten van je woning niet boven een bepaalde grens uitkomen. Die grens staat nu op 265.000 euro, maar gaat per 1 januari 2019 naar 290.000 euro. Je hypotheek mag niet hoger zijn dan de waarde van uw woning. Maar als je energiebesparende maatregelen gaat treffen in je woning, mag de NHG-hypotheek 106% van de woningwaarde bedragen, maximaal dus 307.400 euro.

Koopplannen uitstellen?
Zoek je een woning in de prijsklasse tussen 265.000 en 290.000 euro? Dan kan de stijging van de NHG-grens een reden zijn om uw koopplannen over de jaarwisseling heen te tillen. Maar of je de koop uitstelt of niet, wij helpen je een verantwoorde hypotheek af te sluiten. Neem contact op met ons kantoor voor een goed gesprek over je hypotheek.