Ondernemers en lijfrente MKB advies Roermond

Je lijfrente keert uit, dit zijn de mogelijkheden

Veel ondernemers zijn meesters in het vooruitdenken. Zo’n twee decennia geleden was het populair om een fiscaal aantrekkelijke lijfrenteverzekering af te sluiten als aanvulling op je AOW-inkomen. Een groot aantal van deze verzekeringen keert binnenkort uit. Dit zijn je mogelijkheden. Een van de uitdagingen van het ondernemerschap is dat je niet automatisch een pensioen opbouwt. Wil je naast je AOW-uitkering nog wat extra’s voor je oude dag, dan moet je dat zelf regelen. Veel ondernemers sloten in het verleden een of meerdere lijfrenteverzekeringen af, vaak tegen aantrekkelijke fiscale voorwaarden. Zo was de ingelegde som vaak fiscaal aftrekbaar.

Aantrekkelijke alternatieven
Ook dit jaar is voor veel ondernemers de einddatum van deze verzekering in beeld. Je ontvangt een uitkering waarmee je in het verleden een lijfrente aan moest kopen. Dat hoeft inmiddels niet meer, het mag nog wel. Ondertussen zijn er aantrekkelijke alternatieven op de markt die beter passen in deze tijd.

Lager tarief
Na de einddatum van de verzekering krijg je een maandelijks lijfrente uitgekeerd. Dat is een vast bedrag per maand. Waar je bij de inleg een fiscaal voordeel had, moet je over de uitkering wel belasting betalen. Ben je of ga je met pensioen, dan val je mogelijk in een lager belastingtarief.

Tijdelijk of levenslang
Je verzekeraar geeft je twee keuzes: een tijdelijke of levenslange lijfrenteuitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvang je bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. Die is momenteel erg laag. Je uitkering zal wellicht lager dan verwacht uitvallen. Je hoeft geen gebruik te maken van dit aanbod. De lopende verzekering mag zelfs worden verlengd. Je mag ook veranderen van verzekeraar of een nieuwe spaarvorm kiezen, bijvoorbeeld banksparen.

Lagere kosten, meer uitkering
Banksparen levert meer rendement op dan de uitkering van je lijfrenteverzekering. Bij deze vorm worden ook minder kosten berekend, waardoor de uitkering waarschijnlijk hoger uitvalt. Veel ondernemers gingen je voor door na afloop van hun lijfrenteverzekering over te stappen op banksparen. Banksparen verschilt op twee belangrijke punten van een lijfrenteuitkering. Zo ontvang je vanaf de AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Kom je te overlijden, dan stopt de uitkering. Je nabestaanden erven het tegoed.

Oude regime
Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder het oude regime. Het gaat om verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Ook hierbij hoef je geen lijfrente aan te kopen. Je mag in bepaalde gevallen zelfs het gespaarde bedrag aan iemand schenken.

Keert je lijfrente dit jaar uit? Twijfel je over het vervolg of wil je meer informatie over bijvoorbeeld banksparen? Neem dan contact met ons op.