Overlijden en je bedrijf

Je hebt in de afgelopen jaren een mooi en succesvol bedrijf opgebouwd. Bijna dagelijks was je met passie en ambitie in touw met je onderneming. Het is niet te hopen: maar wat als je plotseling overlijdt? Wie neemt dan je bedrijf over? Hoe zit het met de financiële afwikkeling? Heeft je gezin nog voldoende inkomen? Wat te doen bij overlijden? Het onderwerp wordt zowel zakelijk als privé vaak ver vooruitgeschoven. Toch is de eerste vraag als een ondernemer komt te overlijden: Wie wordt de nieuwe eigenaar van het bedrijf? Een vraag die ondanks alle emoties toch beantwoord moet worden.

Onderneming
Wie je onderneming gaat leiden is afhankelijk van de ondernemingsvorm, bijvoorbeeld een eenmanszaak, maatschap, vof of een (flex) besloten vennootschap.

Erfgenamen
Bij een eenmanszaak gaan de bezittingen, maar ook de schulden naar je erfgenamen. In de praktijk komt de Belastingdienst al kort na het overlijden met een aanslag. Je nabestaanden kunnen eventueel uitstel of spreiding van betaling aanvragen. Heb je een maatschap of vof (vennootschap onder firma) dan is dat vastgelegd in een overeenkomst. Daarin staat wat de overgebleven leden van de maatschap of vennoten doen als een collega-eigenaar overlijdt. In de meeste gevallen wordt het aandeel overgenomen door de andere eigenaren. Ook dan komt de Belastingdienst vrij snel met een aanslag. Alleen bij een bv of de flex bv komen de aandelen rechtstreeks terecht bij de erfgenamen. Deze rechtsvorm heeft namelijk eigen verplichtingen en rechten.

Inkomen nabestaanden
In veel gevallen is een overlijden ook van invloed op het inkomen van je gezin of partner. Vaak zijn die afhankelijk van het inkomen uit de onderneming. Blijft dat zo? Is het inkomen dan nog voldoende? Het is geen vrolijke klus, maar breng deze risico’s op tijd in kaart. Om financieel niet in de problemen te komen kunnen je nabestaanden ook het bedrijf verkopen. Dat kan ook als er eventueel geen opvolger is voor je bedrijf. Maar staat de opbrengst dan garant voor voldoende inkomen?

Goedkopere overlijdensrisicoverzekering
Veel ondernemers sluiten daarom een overlijdensrisicoverzekering af. Daarmee dekken ze een financieel risico voor de nabestaanden af. Heb je een overlijdensrisicoverzekering die al enige jaren loopt? De premie voor deze verzekering is de laatste jaren flink gedaald. Overstappen naar een goedkopere verzekering is dan ook een interessante optie. Lees meer…

Interesse?
Het tijdig in kaart brengen van het inkomensverlies na een overlijden is heel belangrijk. Ook bekijken we graag samen met jou de (on)mogelijkheden in de financiële afwikkeling met de Belastingdienst. Interesse of meer informatie? Neem dan contact met ons op.