Pensioen voor ondernemers, dit zijn de mogelijkheden

Een ondernemer bouwt niet alleen aan zijn eigen bedrijf, hij moet ook een eigen pensioen in de steigers zetten. Tenminste als hij na zijn pensioengerechtigde leeftijd niet op een houtje wil bijten. Het is prettig om naast de AOW nog wat extra’s te hebben. Dit zijn de pensioenmogelijkheden voor een ondernemer.

Bereik je als ondernemer de pensioengerechtigde leeftijd dan ontvang je, net als iedereen, een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet). Je bouwt hiervoor per jaar twee procent op, behalve als je in het buitenland werkt of woont. Woon je alleen dan ontvang je in 2021 een bedrag van 1218,19 euro. Heb je een partner dan is 832,86 euro de hoogte van de AOW. Is dit voldoende of wil je nog wat extra pensioen opbouwen om zorgeloos te kunnen genieten?

We zetten verschillende mogelijkheden voor ondernemers op een rij:
Natuurlijk kun je het geld voor je oude dag in een ouwe sok stoppen en onder bed verstoppen. Daar zal het ongetwijfeld veilig liggen, maar de inhoud van de sok blijft altijd hetzelfde. Er zijn mogelijkheden om je een mooie en financieel aantrekkelijke oude dag te bezorgen, bijvoorbeeld:

Oudedagsreserve
Als IB ondernemer mag je voor de inkomstenbelasting elk jaar een deel van de winst opzijzetten voor je oude dag. Met deze voorziening wordt fysiek geen geld opzijgezet, maar reserveer je een deel van de winst voor later. Dit levert je nu belastingvoordeel op, maar als je het later opneemt zal er belasting worden ingehouden.

(Bank)sparen
Ondanks de lage spaarrentes blijft (bank)sparen voor veel ondernemers onverminderd een populaire manier om geld opzij te zetten. Het geld wordt vaak naar een aparte rekening overgemaakt. Bij banksparen zet je geld opzij voor je pensioen, dat kan belastingvrij, afhankelijk van je vermogen in Box 3. In plaats van sparen kun je er ook voor kiezen om met je geld te beleggen, hier zijn wel risico’s aan verbonden.

Lijfrenteverzekering
Een lijfrente is een regeling die bij een bank of verzekeringsmaatschappij wordt afgesloten. Je betaalt een bedrag in één keer, per jaar of per maand. Dit bedrag is in principe fiscaal aftrekbaar. Aan het eind van de looptijd ontvang je periodiek een uitkering over het ingelegde geld en het opgebouwde rendement. Over de uitkering wordt belasting ingehouden.

Ben je DGA, dan kun je ook een pensioenverzekering afsluiten. De premies voor deze verzekering worden in dit geval door uw bedrijf, de B.V. betaald. Aan deze manier van pensioen opbouwen zijn wel een aantal eisen verbonden.

Verplichte pensioenregeling
Sommige ondernemers hebben een verplichte pensioenregeling, bijvoorbeeld ondernemers in de gezondheidszorg zoals huisartsen. Ook andere beroepsgroepen kunnen een verplichte pensioenregeling aanvragen, zoals zelfstandige schilders.

Waarde van bedrijf en onroerend goed
Veel ondernemers bouwen jaren aan groei van hun bedrijf dat door de jaren heen flink is gegroeid. Het bedrijf is daardoor waarschijnlijk ook flink in waarde gestegen. Als pensioenvoorziening kun je niet alleen je bedrijf verkopen, maar ook de eventuele bedrijfspanden. Onroerend goed is de afgelopen jaren ook flink in waarde gestegen en is een mooi spaarpotje voor je oude dag.

Meer weten
Wil je meer weten over het opbouwen van een pensioen, neem dan contact met ons op.