Pensioengat.. en nu? VBA Financieel advies

Oeps… Je hebt een pensioengat. En nu?

Pensioen, daar is altijd veel om te doen. Ondanks het gemopper hebben we in Nederland een van de beste pensioenstelsels van de wereld. De meeste Nederlanders hebben het daarom dik voor elkaar. Maar er zijn ook mensen, 1 op de 3 zelfs, die geen toereikend pensioen hebben opgebouwd. En stel nu… dat jij bij die laatste groep hoort en dat je dus een pensioengat hebt. Wat moet je dan doen?

Wat is een pensioengat?
Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel. Je hebt een pensioengat als je minder pensioen krijgt dan nodig is om de gewenste levensstijl te kunnen voortzetten. Dat wil je koste wat kost voorkomen. Je wilt in je pensioenjaren een fijn, onbezorgd leven hebben. En niet overal op hoeven te beknibbelen. Toch?

Hoe kom je aan een pensioengat?
Het kan zijn dat je werkgever het pensioen niet goed of niet voldoende geregeld heeft. Misschien ben je veel gewisseld van baan. Of ben je ZZP’er. En denk ook even terug aan die wereldreis die je gemaakt hebt, waardoor je een sabbatical hebt genomen en die maanden dus geen pensioen hebt opgebouwd. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, waardoor je pensioenopbouw niet allemaal spik en span is. Een scheiding, eerder gestopt met werken. Het is in ieder geval belangrijk dat je gaat inventariseren hoe het met jouw pensioen gesteld is. Is er een gat of niet? Maak er vandaag nog werk van.

Hoe je dat doet?
Je hoeft niet meteen naar een financieel adviseur te rennen. Dat mag natuurlijk wel, maar is in eerste instantie niet nodig. Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl en zie wat je in de loop van de jaren hebt opgebouwd.

Welke gegevens vind je op deze website:

  • Hoeveel AOW en pensioen heb je opgebouwd?
  • Wat is het te bereiken pensioen en wanneer krijg je dit?
  • Wat krijgen jouw nabestaanden als je overlijdt?
  • Welke gebeurtenissen zijn van invloed op je pensioen?
  • En eventueel: hoeveel AOW en pensioen ontvang je al?


Yes… goed geregeld of oeps… je hebt een pensioengat. En nu?
Als uit de cijfers blijkt dat je niet genoeg hebt opgebouwd, wil het niet per se zeggen dat je een pensioengat hebt. In het overzicht vind je namelijk niet je lijfrente- of kapitaalverzekering(en), je spaargeld of je beleggingen. Het kan dus nog allemaal meevallen. Blijken de aanvullingen ook te weinig zoden aan de dijk te zetten of heb je verder dan je pensioen en je AOW niets opgebouwd, maar heb je wel een eigen woning? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Een ‘opeethypotheek’ afsluiten. Als je je hypotheek voor een groot deel of helemaal hebt afgelost, kun je voor deze hypotheekvorm kiezen. Je vult hiermee je inkomen/pensioen aan.
  2. Woning verkopen en kleiner gaan wonen. Je gebruikt de overwaarde om je inkomen/pensioen mee aan te vullen.

 

Het gaat te ver om in dit artikel alles te bespreken. Zoals de voors, tegens en de uitzonderingen op de regel. Daar is hier de ruimte niet voor, maar ook is iedere persoon en iedere situatie anders. Maatwerk dus. Laat daarom een onafhankelijk financieel adviseur naar je situatie kijken. Ps. het is nooit te vroeg om je pensioen onder de loep te nemen

Dit artikel is geschreven voor Magazine Vivere