VBA Financieel advies ook bij scheiding

Verliefd. Huis kopen. Trouwen… SCHEIDEN en je huis dan?

Je wordt verliefd. Koopt een huis samen. En gaat in sommige gevallen naar the next level: trouwen. Misschien komen er kinderen, misschien niet. Life is good of toch niet zo… In dat laatste geval draait het uiteindelijk vaak uit op een (echt)scheiding. De oorzaak: onbegrip, overspel, miscommunicatie. Wat het ook is, het is in ieder geval één grote teleurstelling. Want je wilt liever een gezin zijn dat nog lang en gelukkig met elkaar samenleeft, toch? Zijn er kinderen in het spel dan moet voor hen de best mogelijke oplossing gekozen worden. Dat is prioriteit nummer 1. Nummer 2 is het gezamenlijke huis. Over dat huis, de hypotheek en het belang van onafhankelijk financieel advies bij een scheiding gaat dit artikel.

Beperk het lijden, scheiden is al pijnlijk genoeg
De ruzies en verwijten over en weer stapelen zich op. Er is geen houden meer aan. Het is onvermijdelijk… jullie gaan uit elkaar. Een verdrietige periode. Voor jullie beiden. Maar ook voor eventuele kinderen, ouders, familieleden en vrienden. Het is al moeilijk genoeg dus je kunt hier niet ook nog eens éxtra pijn bij verdragen. Daarom is het belangrijk dat alle zaken zo goed mogelijk geregeld worden voor beide ex-partners to be. En dat is best een flinke kluif. Vooral financieel gezien. Om goed voorbereid het scheidingsproces in te gaan heb je financieel advies nodig.

Zo snel mogelijk financiële duidelijkheid
Als je geen inzicht hebt in je financiële toekomst dan geeft dat onzekerheid en stress. Het vertraagt het proces, maakt het extra kostbaar en komt de voortgang niet ten goede. Hou daar rekening mee. Een onafhankelijk financieel adviseur in de arm nemen is zeker geen overbodige luxe. Hij luistert naar de wensen van jou en je partner en kijkt mee naar het huis, de hypotheek, de eventuele overwaarde. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of op huwelijkse voorwaarden? Wil een van jullie misschien in het huis blijven wonen? En zo ja, kan – als er sprake is van overwaarde – de een de ander dan uitkopen? Allemaal belangrijke zaken, die je snel duidelijk wilt hebben.

“Ga je een mediator of advocaat inschakelen om het (echt)scheidingsproces te begeleiden? Neem dan de maatwerkafspraken, die gemaakt zijn met de financieel adviseur, mee in dat gesprek. Dat voorkomt achteraf teleurstellingen.”


Een onafhankelijk financieel adviseur maakt maatwerkafspraken
Aan de hand van al deze gegevens rekent de adviseur uit hoe het er na de scheiding gaat uitzien. Kun je straks nog leuke dingen doen of wordt het op een houtje bijten? Moet je extra gaan werken en hoeveel dan om het financieel op een rijtje te krijgen en houden? Als je samen met een financieel adviseur om tafel gaat, is er in veel gevallen meer mogelijk dan je denkt. Je kunt maatwerkafspraken maken. Iedere persoon en situatie is anders, maar zeker ook elke scheiding. Dan is een specifieke oplossing nodig en niet een `standaard´ variant. Zo kunnen jij en je partner misschien meer te besteden krijgen. Dan heb je sneller je nieuwe leven op de rit en dat is toch mooi meegenomen?

Scheiden begint bij je financieel adviseur
Heb je een eigen woning met je partner en denken jullie aan scheiden? Of misschien heb je de beslissing al gemaakt maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Onze collega’s in Roermond en Sint Odiliënberg staan voor je klaar.

Dit artikel is geschreven door Sylvia Beugelsdijk voor Vivere Magazine