mediator Nicole Mollinkg en financieel adviseur Jean van Birgelen

Kan ik na mijn scheiding in de woning blijven wonen?

Veel scheidende stellen hebben de wens dat één van beiden de woning kan behouden. Vaak denken ze dat het financieel niet haalbaar is.

In het kennismakingsgesprek van Scheiden met Aandacht geeft een scheidend stel met regelmaat aan dat woningbehoud voor hen helaas geen optie is. Positief verrast zijn zij als zij horen dat er toch mogelijkheden zijn om hun wens voor woningbehoud voor één van hen te kunnen realiseren. Om de woonwensen van klanten te realiseren werken de mediators van Scheiden met Aandacht nauw samen met de financieel adviseurs van VBA Financieel Advies in Sint Odiliënberg. Onderwerpen als partneralimentatie, de woning en het pensioen zijn nauw met elkaar verbonden. We zeggen daarom ook wel eens: als je aan de ene knop draait, heeft dat onmiddellijk effect op de andere.

Een scheidend stel had behoefte aan de begeleiding van een deskundige partij. Dat is het moment dat Nicolle Mollink, geregistreerd mediator bij Scheiden met Aandacht, in beeld kwam. Samen realiseerden zij de wens om de woning te behouden voor de vrouw en hun dochtertje. We vertellen je hoe het traject is verlopen.

Er was sprake van een enorm inkomensverschil tussen de man en de vrouw. Daarnaast zat er een behoorlijke overwaarde op de woning. Er waren geen andere vermogensbestanddelen waarmee dit verrekend kon worden. Op basis van enkel het inkomen van vrouw en de berekende partneralimentatie was de vrouw niet in staat om de hypotheek over te nemen en de uitkoop te realiseren. De vrouw moest eveneens een bedrag in brengen ter verlaging van de schuld. Een bedrag dat niet voorhanden was. Door met alle partijen in gesprek te gaan hebben we een maatwerkoplossing gecreëerd. De man bleek in staat om bij zijn familie een bedrag te lenen waardoor de partneralimentatie gedeeltelijk afgekocht kon worden. Zo werd een contant bedrag gerealiseerd dat de vrouw in kon brengen ter verlaging van de hypotheekschuld voor overname. Het andere deel is geruild tegen het uit te kopen bedrag van de woning.

Wil je graag weten of wij jouw woonwensen na de scheiding ook kunnen realiseren? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

VBA Financieel advies
De kogel is door de kerk; je gaat scheiden. Bij VBA begeleiden we je vanaf dag een. Zodra je bij ons aan de bel trekt gaan we samen kijken wat je nodig hebt. Wil je naast financieel advies ook gebruik maken van mediation? Dan zorgen wij er voor dat we samen met je en de benodigde specialisten om tafel gaan zitten bij ons kantoor in Roermond, Sint Odiliënberg of bij je thuis.

Scheiden met Aandacht
Nicole Mollink, mediator bij Scheiden met Aandacht: “We vinden het belangrijk de expertise in de te schakelen van de onafhankelijk erkend financieel adviseurs van VBA. Wij doen dat in een vroeg stadium van het scheidingstraject. Bij voorkeur tijdens een gezamenlijk kennismakingsgesprek.

 

Dit artikel is geschreven voor Voila Magazine van De Limburger (december 2020).