Terugdringen verzuim binnen je onderneming

5 tips voor het terugdringen van verzuim binnen het MKB

Een zieke werknemer brengt niets op. Sterker nog: hij kost alleen maar geld. Dat kan flink in de papieren lopen. Zeker als hij langdurig ziek is. Denk aan: twee jaar loondoorbetaling, vervanging, kosten voor re-integratie en verzuimbegeleiding. Belangrijk en zeer wenselijk dus voor jou om het ziekteverzuim terug te dringen. In deze blog geven we je 5 tips hoe je hiervoor kunt zorgen.

1 | Zorg voor een goed verzuimbeleid
Een inkoppertje misschien, maar het is wel van groot belang dat er een goed verzuimbeleid is met een duidelijk verzuimprotocol. Preventie is hierbij key. Een arbodienst kan je helpen bij het registreren en opvolgen van verzuim, bij het preventief signaleren ervan en het begeleiden richting re-integratie.

2 | Let op signalen die wijzen op toekomstig verzuim
Natuurlijk kan het zo zijn dat verzuim min of meer uit de lucht komt vallen. Zoals bij deze goede man in dit filmpje. Maar als het om werkstress gaat bijvoorbeeld, dan krijg je vaak al signalen dat het misschien wel eens die kant opgaat. Denk aan iemand die al maanden totaal geen overzicht meer heeft of uiterst prikkelbaar reageert op vragen van collega’s. Probeer die signalen te herkennen en met je werknemer het gesprek aan te gaan. Zoek samen naar een oplossing, zodat het niet tot verzuim komt.


3 | Zorg voor een prettig werkklimaat
Buig af en toe iets mee. Bijvoorbeeld als het gaat om werktijden. Wil iemand per se deels thuiswerken en dat werkt goed, doe er dan niet moeilijk over. Maar maak wel duidelijke afspraken. Investeren in je werknemers komt de werksfeer ook ten goede. Laat ze cursussen of trainingen volgen als ze daar behoefte aan hebben. Voelen ze zich gezien en gehoord, dan verhoogt dat hun werkplezier. Gegarandeerd.

4 | Praat écht met elkaar, zo maak je verzuim bespreekbaar
Als je weet wat er speelt in iemands leven – ook privé – toon je betrokkenheid en kun je onderwerpen, zoals (dreigende) ziekte, op een natuurlijke manier aansnijden. Het is geen makkelijk onderwerp dat geven we toe, maar als je elkaar beter kent en open bent naar elkaar toe, is het niet meer zo moeilijk om dit bespreekbaar te maken én eventueel op te lossen.

5 | Sluit een verzuimverzekering af
Als het dan toch fout gaat en je werknemer meldt zich voor langere tijd ziek, dan ben je blij dat je een verzuimverzekering hebt afgesloten. Een groot deel van de kosten is dan gedekt. Maar niet alles dus. Het is hoe dan ook zaak dat je werknemer weer snel aan de slag gaat. Dan zijn je werknemer, jij én de verzekeraar blij. Bijkomstig voordeel: bij een laag ziekteverzuim (= een lage schadelast) beloont de verzekeraar jou met een lagere premie. Mooi, toch?

Wil jij binnen je bedrijf het ziekteverzuim verminderen? Doe dan hier de gratis QuickScan!

Heb je vragen over ziekteverzuim? Of wil je een afspraak? Neem dan contact op met onze MKB adviseurs.