uitkerende lijfrente aanvulling op maandelijks inkomen

Dit kun je doen als jouw lijfrente uitkeert

Ondernemers moeten voor hun eigen pensioen zorgen. Je bouwt niet zoals mensen in loondienst automatisch een pensioen op. Veel ondernemers hebben fiscaal aantrekkelijke lijfrenteverzekeringen afgesloten om het AOW-inkomen aan te vullen. Een groot aantal van deze verzekeringen keert binnenkort uit. Wat kun je doen?

Om het leven na de pensioendatum enige kleur te geven, sloten veel ondernemers in het verleden een of meerdere lijfrenteverzekeringen af, vaak tegen aantrekkelijke fiscale voorwaarden. Zo was de ingelegde geldsom vaak fiscaal aftrekbaar.

Nieuwe mogelijkheden
Elk jaar lopen veel van deze lijfrenteverzekeringen af. Is dat bij jou het geval dan moest in het verleden van de uitkering een lijfrente aangekocht worden. Dat hoeft inmiddels niet meer, het mag nog wel. Ondertussen zijn er aantrekkelijke nieuwe mogelijkheden beschikbaar die beter passen bij deze tijd en je persoonlijke wensen.

Lager belastingtarief
Na de einddatum van je verzekering krijg je maandelijks lijfrente uitgekeerd. Dat is een vast brutobedrag per maand. Bij de inleg had je een fiscaal voordeel, over de uitkering moet je belasting afdragen. Hoeveel is afhankelijk van je belastingtarief. Ben je of ga je met pensioen, dan val je mogelijk in een lager belastingtarief.

Tijdelijk of levenslang
Bij de uitkering van de lijfrente heb je vooralsnog twee keuzes: een tijdelijke of levenslange lijfrenteuitkering. Bij de tijdelijke ontvang je bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van deze tijdelijke uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. De uitkering kan bij de huidige rentestand mogelijk lager dan verwacht uitvallen.

Je hoeft overigens nog geen gebruik te maken van deze uitkering. De lopende verzekering mag ook worden verlengd. Je mag ook veranderen van verzekeraar of een nieuwe spaarvorm kiezen, bijvoorbeeld banksparen.

Banksparen
Banksparen levert meer rendement op dan de uitkering van je lijfrenteverzekering. Bij banksparen worden ook minder kosten berekend, waardoor de uitkering waarschijnlijk hoger uitvalt. Veel ondernemers stapten daardoor na afloop van hun lijfrenteverzekering al over op banksparen.

Banksparen verschilt op twee belangrijke punten van een lijfrenteuitkering. Zo ontvang je vanaf je AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Kom je eerder te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat naar je nabestaanden.

Uitzonderingen
Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder een oud regime. Het gaat om verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Ook hierbij hoef je geen lijfrente aan te kopen. Het is zelfs mogelijk om onder voorwaarden het gespaarde bedrag aan iemand te schenken.

Keert je lijfrente dit jaar uit en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Twijfel je over uitkeren of overstappen op banksparen? Neem dan contact met ons op.