energiezuinige woning advies

Financier de verduurzaming van je huis

Verduurzaming en portemonnee. Om beide is veel te doen. En ze hebben ook met elkaar te maken. Ik hoor je zeggen: ‘Dank je de koekoek. Verduurzaming is heel duur. Zoals het woord het al zegt en dus is het niet goed voor je portemonnee.’ Goedkoop is het inderdaad niet. Maar er is veel mogelijk. Dat weten de meesten niet. Je hoeft echt niet al je spaargeld in je huis te stoppen om het duurzamer te maken. Ook jij kunt hiervoor een gunstige hypotheek afsluiten. Ja, ook als je niet meer piepjong bent. Niet gedacht zeker, hè?

Wat is verduurzaming van je woning?
Misschien is het handig om dit eerst even kort uit te leggen. Verduurzaming is het aanbrengen of plaatsen van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, -boiler, HR-ketel, warmtepomp, vloer-, dak- of spouwmuurisolatie, HR++ glas. Je gaat minder energie gebruiken en zo wordt het alleen maar fijner om in je geliefde en vertrouwde huis te blijven wonen. Of te gaan verhuizen naar jouw droomstek.

Hoeveel kun je lenen?
Bij een bestaande woning kun je € 9.000,- extra hypotheek krijgen als je een of meer van deze maatregelen toepast. Daarnaast zijn er ook al geldverstrekkers die een hoger bedrag aan extra hypotheek verstrekken. Bij een nieuwbouwhuis, dat meestal al voldoet aan bepaalde duurzaamheidsnormen, kun je nog eens € 25.000,- bovenop je ‘normale’ hypotheek lenen. Bovendien zijn de regels een stuk soepeler als het gaat om een hypotheek afsluiten voor verduurzaming van je huis.

Waar zit het addertje?
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Bijna. Waarom zijn hypotheekverstrekkers nu wél soepel? Die vraag is vrij simpel te beantwoorden. Door de verduurzaming van je huis gaan jouw energiekosten omlaag. Je hebt dus maandelijks meer te besteden. De iets hogere hypotheeklasten kun je hier makkelijk van betalen. Bovendien wordt je huis meer waard. Altijd interessant voor een bank. En natuurlijk spaar je het milieu. Niet onbelangrijk.

Niet meer de jongste? Geen probleem.
In de praktijk blijkt dat veel 50-plussers veel uit eigen zak betaalt. Daar is niets op tegen, maar het is in een behoorlijk aantal gevallen zonde en niet nodig. Met de huidige lage rentestand is het vaak gunstiger om het bedrag (bij) te lenen. ‘Is het geen probleem dat ik al 62 ben?’ Zeker niet, ook dan kun je nog gewoon een hypotheek krijgen.

Zit je niet zo lekker in de slappe was?
Ook als je denkt dat je te weinig inkomsten hebt, kun je zonnepanelen laten plaatsen en spouwmuurisolatie laten uitvoeren. ‘En die extra hypotheeklasten dan? Kan ik die wel betalen?’ Begrijpelijk dat je dit eng vindt, maar het ligt ook voor jou binnen handbereik. Echt waar. Je energiekosten gaan omlaag, daardoor houd je geld over.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op en plan een afspraak in bij onze hypotheekadviseurs Raymond of Louis.

 

Dit artikel is geschreven door Sylvia Beugelsdijk voor Vivere magazine