
17 jul 2020 Should I stay or should I go?
De straat. De plek. Het huis. Alles is zo fijn en vertrouwd. Je wilt er toch niet aan denken dat je hier nog ooit weg moet? Verkassen naar een andere buurt, een huis dat je niet kent. Nee. Maar eerlijk is eerlijk, je wordt ouder en de ruimte in huis waar niets mee gebeurt, is inmiddels bijna net zo groot als het stuk waar je wel nog vertoeft… Je keuken is niet meer de jongste. En het dak… ja, het dak is binnen nu en een paar jaar zeker aan vervanging toe. Om van duurzaamheid en levensloopbestendigheid of het ontbreken ervan nog maar te zwijgen. Het is een groot dilemma. Blijven of verhuizen. Na het lezen van dit artikel is je veel duidelijk. Beloofd.
Blijf zitten waar je zit
Verbouwen is onvermijdelijk
Het staat vast: jij blijft in je huis wonen. Dat geeft rust. Wel betekent het dat er vroeg of laat een verbouwing aan zit te komen. En dan is de vraag: doe je dat met eigen geld, bekijk je de mogelijkheden van een blijverslening via de SVn van de overheid of ga je jouw hypotheek verhogen. In dat laatste geval is het aan te raden niet alleen je huis, maar ook je hypotheek toekomstbestendig te maken. Zeker nu met de lage rentestand is dat ook nog eens heel gunstig. Zo ben je voor de komende 20 of 30 jaar verzekerd van een lage rente.
Sale en lease back: je eigen huis huren
Heb je liever meer geld te besteden, om bijvoorbeeld je pensioen aan te vullen, een verre reis te maken of een nieuwe auto te kopen? Dan kun je kiezen voor het verzilveren van de overwaarde. Ook is sale en lease back een optie. Je kunt je huis verkopen aan een externe partij en je huurt het dan terug. Maar let op: het kan zomaar zijn dat je fors minder krijgt dan de marktwaarde. Dat is een nadeel. Een ander gevolg kan zijn dat je vermogensrendementsheffing moet betalen over die paar ton op je bankrekening. En zo mis je hoogstwaarschijnlijk toeslagen of voordelen waar je op basis van je zuiver pensioeninkomen anders wel recht op zou hebben.
Een nieuwe start op een andere plek
Verhuizen? Dan wel naar een koopwoning.
Je kiest ervoor om ergens helemaal opnieuw te beginnen. Heerlijk. Een nieuwe start. Misschien wel in een spiksplinternieuw huis dat levensloopbestendig is en zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp heeft. Ook is een mooie, bestaande koopwoning een idee. Maar wel een die al van die gemakken voorzien is of je laat deze verbouwen tot geschikt stulpje. Let hierbij wel op met een overbruggingshypotheek. Die is in veel gevallen minder snel af te sluiten dan je denkt.
Geen onderhoud meer; je gaat lekker gehuurd zitten
Onderhoud en al die kosten die hiermee gemoeid zijn, je bent er wel klaar mee. Je verkoopt je huis en je gaat huren. Dat is op zich een goed idee als je al wat ouder bent. Er is wel een aandachtspunt: je hebt nu opeens een flink vermogen op de bank en je aanspraak op huurtoeslag en eventueel zorgtoeslag vervalt hiermee. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is handig dat je er rekening mee houdt. Niets zo vervelend om voor verrassingen te komen staan.
Wat je ook doet, realiseer je dat elke persoon en iedere situatie anders is. Laat je daarom goed adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur zoals wij. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Dit artikel is geschreven voor Vivere Magazine