Voorjaarsklussen in huis

Het is weer tijd voor de voorjaarsklussen

Aangename temperaturen en planten in je tuin die al weer een frisse groene kleur op de wangen krijgen. Kortom: de lente is in aantocht. Maar ook in en om het huis overheersen de lentekriebels. Pak nu de voorjaarsklussen aan en geniet de rest van het jaar onbezorgd van je huis en de tuin! De voorjaarsklussen zijn misschien niet de leukste klussen. Maar je hoeft ook niet alles in één keer onder handen te nemen. Dit zijn in ieder geval onze suggesties, begin maar met afvinken:

Keuken
Maak de afzuigkap schoon en vervang het filter. Je voorkomt daarmee brandgevaar en vergroot de capaciteit van de afzuigkap.
Reinig de afwasmachine en de filters. Tip: gooi een handje soda in de vaatwasser en draai leeg een programma op hoge temperatuur.
Maak de vriezer ijsvrij en haal tegelijkertijd een doekje door de koelkast.

Natte ruimtes
Zorg dat de wasdroger schoon en stofvrij is. Het vermindert de kans op brand.
Maak de wasmachine schoon, maar vergeet de afvoer en de filter niet. Draai een was op negentig graden, dat houdt de wasmachine schoon en schimmelvrij.Controleer afvoeren en kranen in de badkamer. Verwijder het vuil uit de sifon en maak het afvoerputje schoon. Tip: er zijn handige schoonmaakmiddelen voor de badkamer te koop. Maak daar gebruik van.

CV-ketel
Geef de ketel een onderhoudsbeurt (of vraag je verwarmingsmonteur): vul de cv-ketel bij en ontlucht de leidingen. Controleer de leidingen ook op lekkages. Is de ketel op leeftijd, oriënteer je alvast op een nieuwe ketel. De huidige ketels zijn bovendien nog energiezuiniger.

Dak
Controleer de dakpannen, zodat ze niet voor een lekkage kunnen zorgen. Vervang de kapotte pannen.
Veeg het platte dak van de schuur, garage of uitbouw schoon.
Leeg de dakgoten zodat de afvoeren niet verstopt kunnen raken, plaats eventueel bladvangers.

Buitenkant huis
Maak de kozijnen schoon en controleer het houtwerk. Houd het schilderwerk goed in de gaten. En als je toch op de ladder staat: hoe is de staat van het metsel- en voegwerk?
Loop het zonnescherm na en smeer de bewegende delen. Misschien kan het doek ook wel een sopje gebruiken.
Reinig de luchtroosters van bijvoorbeeld de kruipruimte, het scheelt aan stank in je woning.

Tuin
Check de bestrating en verwijder eventueel wortels van bamboe of bomen die de bestrating omhoogduwen.
Maak je terras in de tuin of op het balkon schoon. Tip: Verwijder groene aanslag met schoonmaakazijn, verdund met water.Vul de voegen tussen de tegels eventueel aan met voegenzand, op die manier krijgt het onkruid geen kans meer.