Negatieve spaarrente ook in Nederland?

“Wanneer moeten we ons geld van de bank halen?”

Het juiste antwoord is: “Nooit.” We snappen dat je het denkt, want de rente is nu dramatisch laag en in andere landen rekenen banken zelfs al negatieve spaarrente. Maar geloof ons, er is de Nederlandsche Bank veel aan gelegen dat dit niet zover komt in ons land. Nog niet overtuigd? Als je echt met plannen rondloopt om je geld onder je matras of in een oude sok te stoppen, bedenk dan goed hoe het gaat als je het geld straks – als de rente stijgt – weer wilt storten. De wet- en regelgeving dwingt de bank om vast te stellen waar het geld vandaan komt. Het kan dus een lastige worden… Hoe kun je dan wél je (spaar)geld laten renderen? We zetten 5 opties voor je op een rij.

1.Ga kopen in plaats van huren
Door de lage hypotheekrente betaal je gemiddeld voor een koophuis minder dan voor een huurhuis. Dus heb jij een huurwoning? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken of je een woning kunt kopen. Je bouwt zo ook vermogen op. Met een huurhuis is dit niet het geval. Dat wordt nooit van jou. Helaas.

2.Maak je woning duurzamer; verlaag je maandlasten en verhoog de waarde van je woning
Wat ook zeer interessant is voor eigen huizenbezitters: investeren in de duurzaamheid van je woning. Voordelen te over: je verbruikt minder energie, dus je maandlasten gaan omlaag. Je woning krijgt een beter energielabel. Hierdoor wordt je woning meer waard én verkoop je je huis sneller mocht je nog een keer willen verhuizen. Als je dan alle voordelen dacht gehad te hebben, komt er nog een: op veel producten die je huis duurzamer maken, kun je subsidie krijgen. Win-win-win dus. Lees meer..

3.Heb je een spaarhypotheek? Stort dan extra geld!
Heb je een (bank)spaarhypotheek met een hoge rente? Dan betaal je een hoge rente maar je ontvangt óók een hoge rente over het spaargedeelte… Weet je waar we naartoe willen? Precies, een extra storting in je spaarhypotheek kan een goede optie zijn om je spaargeld te laten renderen. Je ontvangt over de extra inleg een hogere rente dan op je spaarrekening én tegelijkertijd investeer je in de toekomstige aflossing van je hypotheek.

4.Vind je risico niet erg? Ga beleggen of koop een woning voor de verhuur
Hou je wel van een beetje risico? Dan is beleggen een goede manier om je geld te laten groeien. Maar het kan naast vriezen, ook dooien… Iets minder risicovol is het kopen van een tweede huis of vakantiewoning voor de verhuur. Er bestaan speciale hypotheken voor het verhuren van zogenaamde beleggingspanden. Lees meer..

5.Los je hypotheek geheel of gedeeltelijk af
Last but not least. Heb je al eens gedacht om je hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen? Je schuld wordt minder en je maandlasten worden kleiner. Verder is het verstandig – zeker nu de hypotheekrente zo enorm laag staat – om eens een financieel adviseur te laten kijken of je misschien je hypotheek kunt oversluiten. Dat kan enorm schelen in je maandlasten.

Blij verrast door een of meer van de opties?
Laat je goed adviseren! Wijzigingen met betrekking tot je hypotheek en spaargeld hebben vaker wél dan géén fiscale gevolgen. Het is dus voor je eigen bestwil je goed te laten adviseren. En dát is waar wij in gespecialiseerd zijn. Maak  een vrijblijvende afspraak met één van onze financieel adviseurs; zij staan te popelen om voor jou uit te zoeken welke optie het beste bij jou past.

Ja, ik wil een afspraak maken