Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2023

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2023

Per 1 januari zijn er een aantal zaken veranderd op het gebied van belastingen, toeslagen en wetten. We zetten hier de meest belangrijke veranderingen voor je op een rij.

Nieuwe tarieven inkomstenbelasting
Dit jaar is het basisbelastingtarief in box 1 licht gedaald. Over je inkomsten tot 73.031 euro betaal je in 2023 geen 37,07 procent, maar 36,93 procent belasting. Het belastingtarief voor een inkomen boven de 73.031 euro is niet veranderd. Hierover betaal je 49,50 procent belasting.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
Als ondernemer mag je een bepaalde kilometervergoeding van de winst aftrekken voor kilometers die je maakt met je privéauto, -motor of -fiets. Eerder ging het altijd om 19 cent per kilometer. De onbelaste kilometervergoeding is per 1 januari 2023 verhoogd naar 21 cent. Dit bedrag gaat in 2024 verder omhoog naar 22 cent.

Zelfstandigenaftrek omlaag
De zelfstandigenaftrek is flink verlaagd. In 2023 bedraagt het 5.030 euro. Dat is 1.280 euro minder dan een jaar eerder. De zelfstandigenaftrek is een belastingvoordeel voor zelfstandig ondernemers die meer dan 1.225 uur per jaar aan hun onderneming besteden. De doorgevoerde verlaging is groter dan de afbouw die eerder aangekondigd werd. De overheid gaat de afbouw van het belastingvoordeel de komende jaren verder voortzetten tot uiteindelijk 900 euro in 2027.

Kinderopvangtoeslag hangt niet meer af van gewerkte uren
De overheid wil het makkelijker maken voor ouders met jonge kinderen om te blijven werken. Daarom is de kinderopvangtoeslag vanaf 2023 niet meer afhankelijk van het aantal uren dat de ouders werken. Voorheen werd bij het bepalen van de kinderopvangtoeslag mede gekeken naar het aantal uren dat de ouder maakt die het minst werkt. Voor mensen met onregelmatige werktijd, zoals veel ondernemers, was dit een lastige factor. Deze voorwaarde is nu van de baan.

Opbouw fiscale oudedagsreserve stopt
Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om je fiscale oudedagsreserve (FOR) verder op te bouwen. De eerder opgebouwde FOR-reserves blijven wel staan en mogen volgens de oude regels worden gebruikt. Ongeveer 300.000 ondernemers hebben op dit moment zo’n reserve opgebouwd.