Van Birgelen Assurantiën 60 jaar

60 jaar VBA | Hij zei altijd: ‘Wo dea staak blinkt, doa hubbe ze unne nuuje tv!’

Harrie van Birgelen, de vader van de huidige eigenaar Jean van Birgelen, start in 1960 met zijn onderneming in zijn geboortehuis op de Paarloweg 15 in Paarlo, een klein gehucht grenzend aan Sint Odiliënberg. Met een agentschap van de Nederlandse Middenstands Spaarbank begint hij met bancaire dienstverlening. De NMS was toentertijd een dochteronderneming van de NMB (Nederlandse Middenstands Bank), die we tegenwoordig kennen als de ING Bank.

In de voetsporen treden van je vader was in die tijd heel normaal. Omdat Harries’ vader veehouder was, lag het voor de hand dat zoonlief datzelfde beroep ging uitoefenen. Een fikse liesbreuk zorgde er echter voor dat Harrie geen zwaar lichamelijk werk meer mocht verrichten en noodgedwongen moest hij stoppen als veehouder. Op zoek naar een alternatief kwam hij uiteindelijk in de verzekeringswereld terecht.

Daarbij maakte hij zijn debuut met het verzekeren van tv’s. In de jaren ‘60 kwamen de televisies namelijk in opkomst; een nieuw en prijzig product. Harrie reed rond in het dorp, op zoek naar antennes op de daken. Hij zei altijd: ‘Wo dea staak blinkt, doa hubbe ze unne nuuje tv!’ Dus, stond er een antenne op een dak? Dan belde hij aan om je te attenderen op de risico’s bij tv’s, zoals blikseminslag en kortsluiting. En met zijn natuurlijke overredingskracht, volgden heel wat tv-eigenaren zijn advies op. Bovendien wist hij met zijn persoonlijke benadering veel mensen te bewegen ook andere financiële zaken voortaan via zijn kantoor te laten lopen.

 

60 Jaar Van Birgelen Assurantiën | Persoonlijk & Dichtbij
Dit is het eerste verhaal uit de reeks ’60 jaar Van Birgelen Assurantiën’ over het ontstaan en de geschiedenis van VBA. Het zijn verhalen persoonlijk verteld door de huidige eigenaar Jean van Birgelen. Wil je de verhalen beluisteren? Volg ons op Facebook of Instagram.

Lees hier deel 2
60 jaar VBA | ‘Daarnaast ging hij ook met regelmaat naar Café Old Dutch in Roermond’