Zonnepanelen op je bedrijfspand

Zonnepanelen zijn – zeker met de hoge energieprijzen – een goede investering. Je wekt je eigen duurzame energie op of jouw dak zorgt voor duurzame energie voor anderen, bijvoorbeeld voor buurtbewoners. Helaas zit er ook een keerzijde aan zonnepanelen. De laatste jaren komen verhalen aan het licht dat zonnepanelen de oorzaak waren van brand.

Gebrekkige installatie
Verreweg in de meeste gevallen ontstond de brand door een gebrekkige installatie, slechte materialen of fouten in het ontwerp. Denk bijvoorbeeld ook kabels die niet goed zijn aangesloten of omvormers die te heet worden. Ook de constructieve reserve (hoeveel gewicht een dak aankan) en de dakisolatie kunnen een verhoogd risico vormen.

Hogere eisen
Daarom zijn verzekeraars hogere eisen gaan stellen aan je dak en de zonnepanelen voordat zij het gebouw en de installatie verzekeren. Zo kan de verzekeraar eisen stellen aan de kwaliteit van materialen zoals de dakisolatie. Ook kan het voorkomen dat de verzekeraar alleen dekking geeft als de zonnepanelen door geselecteerde installatiebedrijven zijn geïnstalleerd. Sommige verzekeraars vragen een hogere premie als je zonnepanelen op je dak hebt.

Leasen
Als je zonnepanelen least, dan is de situatie weer anders. De eigenaar van de zonnepanelen kan namelijk verantwoordelijk zijn voor de schade (en daarmee voor de verzekering) van de installatie. Het is goed om hier van tevoren altijd naar te kijken zodat je de situatie helder in beeld hebt.

Persoonlijk advies
Om gedoe achteraf te voorkomen, kun je altijd contact met ons opnemen voordat je zonnepanelen op je dak laat plaatsen. Onze adviseurs kunnen samen met jou kijken naar je beoogde installatie en de eisen die verzekeraars eventueel stellen. Zo weet je waar je aan toe bent.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.