Wissel van zorgverzekering vóór 31 december 2020! VBA financieel advies Roermond

Je zorgverzekering in 2021

Het nieuwe aanbod van je zorgverzekering in 2021 heb je inmiddels ontvangen. Heb je het concrete aanbod van de verzekeraar al ingezien? Behalve een premiestijging is er ook een aantal belangrijke wijzigingen. Bijvoorbeeld de herstelzorg voor COVID-patiënten. Daarnaast doen we je een aantal bespaartips aan de hand. Wil je weten welke? De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. De inhoud van deze verzekering is bij elke verzekeraar hetzelfde. De premie ervan stijgt dit jaar met ongeveer vijf euro per maand. Iedere zorgverzekeraar mag zelf de hoogte van de premie bepalen. De basispremie en eventuele premie voor aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld tandarts) bepalen je maandelijkse premie.

Meer zorgtoeslag
In je maandbudget moet je dus rekening houden met de premie voor je zorgverzekering. Misschien kom je in aanmerking voor zorgtoeslag? Komend jaar stijgt de maximale toeslag met 44 euro per jaar voor alleenstaanden. Voor een huishouden met meerdere personen stijgt de maximale toeslag met 99 euro per jaar.

Bespaartips
Vergelijk de premie voor je basisverzekering met andere aanbieders van zorgverzekeringen. Daarmee kun je al een eerste besparing maken. Ook premies van aanvullende verzekeringen kun je met elkaar vergelijken. Dat vergt wel iets meer uitzoekwerk omdat dekkingen en voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen. Zet bij het uitzoeken en vergelijken vooraf je belangrijkste punten op een rij. Is de aanvullende tandartsverzekering wel nodig als je alleen twee keer per jaar op controle gaat? Of een aanvulling voor fysiotherapie? Je bent immers topfit. Veel mensen doen dit zoekwerk op een herfstachtige zondagmiddag. Het kost wat tijd, maar het kan ook premievoordeel opleveren.

Eigen risico blijft gelijk
Het verplichte eigen risico bedraagt volgend jaar opnieuw 385 euro.

Wijzigingen in 2021
Vanaf komend jaar vergoedt de basisverzekering de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Tot die tijd is er een subsidieregeling beschikbaar. Voor COPD-patiënten in subcategorie B2 wordt in 2021 het maximaal aantal behandelingen in het eerste jaar verhoogd naar 70. Daarna heb je recht op 52 behandelingen per jaar. Behoor je als patiënt tot subcategorie B1 dan is de huidige vergoeding van 27 behandelingen in het eerste jaar en maximaal 3 in de daaropvolgende jaren.

Herstelzorg na corona
Voor patiënten die herstellen van COVID-19 (corona) is vanuit de basisverzekering een vergoeding voor paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek). Deze vergoedingen lopen tot zeker 18 juli 2021. In de tweede helft van volgend jaar wordt de 13-weken-echo opgenomen in de basisverzekering. Deze echo komt naast de bestaande termijnecho en de 20-weken-echo.

Opzeggen
Voor veel mensen is het een jaarlijks terugkerend dilemma. Overstappen of niet? Welke aanvullende verzekering is voor ons van toepassing? Hoe houden we de premiekosten verantwoord binnen de perken? Wil je meer informatie of hulp? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.

Let op: Besluit je over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, vergeet dan niet vóór 1 januari je huidige verzekering op te zeggen.