Je zorgverzekering in 2023

Zorgverzekeraars maken in november altijd de premies voor het volgende jaar bekend. Ook doen zij bestaande klanten een aanbod voor de dekking en premie van volgend jaar. Het is belangrijk om goed te kijken of deze dekking nog bij je past of dat je liever over gaat naar een uitgebreidere of minder uitgebreide verzekering. 


Premie omhoog
De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. De dekking in de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde, waar je ook verzekerd bent. De hoogte van de premie kan wel per verzekeraar verschillen. De premie van de basisverzekering gaat in 2023 ongeveer 10 euro per maand omhoog. De exacte prijsstijging is per verzekeraar verschillend.


Kijk en vergelijk
Daarnaast heb je de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Daar betaal je maandelijks extra premie voor. De premies en de precieze dekking verschillen per verzekeraar. Daarom loont het om de aanvullende verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, let daarbij extra op de voorwaarden bij verzekeraars. Het helpt daarbij om van tevoren duidelijk voor jezelf vast te stellen waar je graag dekking voor wil hebben. Kijk en vergelijk hier


Eigen risico blijft gelijk
Het eigen risico blijft in 2023 gelijk aan het bedrag in 2022, namelijk 385 euro. Bij sommige verzekeraars kun je ervoor kiezen om dit bedrag maandelijks te betalen boven op je premie. Zo heb je geen onverwachte kosten mocht je het eigen risico op een bepaald moment nodig hebben. Als je het eigen risico aan het einde van het jaar niet of niet helemaal hebt gebruikt, dan krijg je het resterende bedrag terug.


Zorgtoeslag omhoog
De zorgtoeslag gaat komend jaar omhoog. De exacte bedragen worden eind van het jaar bekend gemaakt. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren zoals het inkomen, de samenstelling van het huishouden en het vermogen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Check dan de site van de belastingdienst. Hier vind je alle informatie over de inkomensgrens en andere voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag.


Belangrijke wijzigingen
Klik hier voor een aantal belangrijke wijzigingen in de zorgverzekering


Online vergelijken met persoonlijk advies
Vergelijk de zorgverzekeringen van verschillende aanbieders in de online zorgvergelijker van Alpina.  Heb je vragen over je huidige zorgverzekering of wil je graag overstappen? Onze collega’s binnen het zorgteam van Alpina helpen je graag verder. Direct online zorgvergelijken doe je hier

 

VBA is onderdeel van Alpina Group