BLOG Pensioen voor zzp'ers

Pensioen? Zo houd je dat als zzp’er in eigen hand

Als zzp’er heb je verschillende mogelijkheden om voor je pensioen te gaan zorgen. Wij hebben verschillende mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Fiscale Oudedagsreserve
Een deel van je winst mag je jaarlijks reserveren voor je pensioen, dit heet de FOR. Over dat bedrag betaal je geen belasting. Ook ben je niet verplicht om dat bedrag ook daadwerkelijk opzij te zetten.

Stop je met je onderneming, dan worden de gereserveerde FOR-bedragen bij de winst opgeteld. Over dat bedrag moet je belasting betalen. Het is overigens raadzaam om het FOR-bedrag opzij te zetten. Daarmee voorkom je financiële verrassingen achteraf.

Sparen en uitkeringen
Onder zzp’ers zijn lijfrente en banksparen populaire manieren om maandelijks geld opzij te zetten voor later. Hiermee bouw je een kapitaal op dat je aan het eind van de looptijd kunt omzetten in maandelijkse uitkeringen.

Bij lijfrente kies je voor uitkeringen over een bepaalde periode of levenslang. Kom je te overlijden dan krijgen je nabestaanden niets, tenzij je hier iets voor regelt.

Bij banksparen zijn voorwaarden verbonden aan de ingangsdatum, de hoogte van de uitkering en de duur van de uitkering. Kom je te overlijden, dan gaat het restant naar de nabestaanden. De inleg is fiscaal aftrekbaar; over de uitkering moet je wel belasting betalen.

Appeltje voor de dorst
Je kunt ook zelf maandelijks een bedrag opzijzetten voor je pensioen. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Het gespaarde bedrag kun je altijd vrij opnemen. Het bedrag kun je ook voor andere zaken als je pensioen gebruiken, bijvoorbeeld een verbouwing of het verduurzamen van je huis.

Door de lage rente gebruiken veel zzp’ers het gespaarde bedrag voor andere zaken. Bovendien is boven een bepaald spaarbedrag sprake van een negatieve spaarrente.

Pensioen zit in de stenen
Ga je met pensioen en is je huis hypotheekvrij, dan kun je daarmee je AOW-uitkering aanvullen. Bijvoorbeeld door je huis te verkopen of een overwaardehypotheek af te sluiten. Misschien had je als ondernemer de wind in de zeilen en heb je als belegging huizen of zakenpanden kunnen kopen. De opbrengsten uit verhuur of de winst bij verkoop kun je gebruiken voor je pensioen.

Ben je zzp’er en wil je geld opzijzetten voor je pensioen, neem dan contact met ons op. Wij brengen je financieel plaatje na je pensionering in beeld en geven een advies op maat.